Skip to main content

Ευρωπαϊκή πηγή: Συνολική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup

Προϋπόθεση είναι η εφαρμογή συνολικά 140 προαπαιτούμενων δράσεων με 40 από αυτές να έχουν ήδη εφαρμοστεί - Ικανοποίηση των θεσμών για το πλεόνασμα

Με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς θα διεξαχθεί το Eurogroup 22ας Μαΐου, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι προϋπόθεση είναι η εφαρμογή συνολικά 140 προαπαιτούμενων δράσεων.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο ίδιος ανέφερε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα περιλαμβάνει ένα πολύ φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Από αυτές, οι 40 έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ τα τρία τέταρτα από τις 100 εκκρεμείς δράσεις αφορούν νομοθεσία που πρέπει να ψηφίσει η Βουλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σ' αυτήν την ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα, γύρω στις 16 Μαΐου, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στους θεσμούς να κάνουν μια θετική αποτίμηση στην ερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αργεί η εκταμίευση

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως εφόσον επιτευχθεί η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, θα χρειαστούν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να γίνει η εκταμίευση, ενώ το ΔΝΤ χρειάζεται ακόμα περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, βάσει των εσωτερικών του διαδικασιών.

Ικανοποίηση θεσμών για υπεραπόδοση της Ελλάδας το 2016

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που ξεπερνάει το 4% το 2016 ικανοποίησε τους θεσμούς, όπως αναφέρει η ίδια πηγή.

H εν λόγω υπεραπόδοση οφείλεται σε τρεις λόγους, σημείωσε: πρώτον η οικονομική κατάσταση ήταν πιο θετική από την αναμενόμενη, δεύτερον κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν μετά το 2015 έχουν αρχίσει να φέρουν αποτελέσματα και τρίτον κάποια εφάπαξ έσοδα.

Για το 2017 ο αξιωματούχος της ΕΕ εξέφρασε την πεποίθηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους της χωρίς επιπλέον μέτρα, ενώ για το 2018 σημείωσε πως υπάρχει ένα μικρό κενό κοντά στο 0,2%-0,3%.

Για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος (2019-2020) ο ίδιος σημείωσε πως κατά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δε χρειάζονται νέα μέτρα, ωστόσο συμφώνησαν με το ΔΝΤ σε ένα επιπρόσθετο πακέτο ύψους 2%. Όπως υπογράμμισε, η συμφωνία αυτή κρίθηκε αφενός αναγκαία προκειμένου να επισπευστεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αφετέρου υπήρξε η επιπλέον συμφωνία σε ένα πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων που περιλαμβάνουν σημαντικά κοινωνικά και φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε πως οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είχαν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2017 κοντά στο 2% από 2,7%.

ΔΝΤ: Ζητά διαβεβαιώσεις τήρησης των μέτρων από ΝΔ

Το ΔΝΤ θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν θα υπάρξει ακύρωση των μέτρων σε περίπτωση εκλογών, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος ευρωπαίος αξιωματούχος που είχε αναφερθεί στο εν λόγω ζήτημα ήταν ο Μισέλ Σαπέν τον περασμένο Μάρτιο. Τότε, αξιωματούχος του ΔΝΤ είχε σπεύσει να διαψεύσει τις δηλώσεις του γάλλου υπουργού οικονομικών, ωστόσο το θέμα επανήλθε προσφάτως όταν πριν την επίτευξη της συμφωνίας δημοσιοποιήθηκαν προσχέδια συμφωνίας στα οποία γινόταν αναφορά σε αίτημα για δεσμεύσεις της ΝΔ.