Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατίας

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου καταδίκασε τις επιθέσεις ως αποτρόπαιες, κάνοντας λόγο για κυνική προσπάθεια των τρομοκρατών να σπείρουν τον φόβο

Με ενός λεπτού σιγής ξεκίνησε η σύνοδος ολομέλειας στο Στρασβούργο για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου όπου 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 340 τραυματίστηκαν.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, καταδίκασε τις επιθέσεις ως αποτρόπαιες και απάνθρωπες ενώ υπογράμμισε ότι ήταν μία κυνική προσπάθεια των τρομοκρατών να μολύνουν τους Ευρωπαίους με αισθήματα φόβου και μίσους.

Η 22α Μαρτίου ήταν μία μαύρη μέρα για το Βέλγιο και για την Ευρώπη ολόκληρη. Οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στόχευσαν την καρδία της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, που αποτελούν μία πολύγλωσση, κοσμοπολίτικη και ανεκτική πόλη η οποία φιλοξενεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς. Στόχευσαν αθώους ανθρώπους σε δημόσιους χώρους – το αεροδρόμιο και το μετρό – προκειμένου να καλλιεργήσουν ένα κλίμα φόβου και μίσους στις Βρυξέλλες, το Βέλγιο και την Ευρώπη ολόκληρη, υπογράμμισε ο κ. Σουλτς.

Ο μόνος τρόπος για να ανατραπούν οι κυνικοί υπολογισμοί των δολοφόνων, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΕΚ, είναι να διατηρήσουμε ως Ευρωπαίοι την εσωτερική μας συνοχή και αλληλεγγύη ενάντια στο φόβο, αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν μπορεί να μας μολύνει ο φόβος.  Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μίσος με μίσος και τη βία με περισσότερη βία, προσέθεσε.

Αντ 'αυτού, θα πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και να καταπολεμήσουμε τη δυσπιστία, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία όλων, τη δημοκρατία και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο κ. Σουλτς εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήρια του ΕΚ προς τις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση.

Κλείνοντας την εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΕΚ σημείωσε ότι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πέφτουν σχεδόν καθημερινά θύματα των τζιχαντιστών, Υπογράμμισε ότι τους τελευταίους μήνες, βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν αθώους ανθρώπους στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Τυνησία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Συρία, τη Σομαλία, τη Νιγηρία και αλλού. Η τρομοκρατία αυτή είναι παγκόσμια και ο μόνος τρόπος για την καταπολέμησή της, είναι να παραμείνουμε ενωμένοι στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο, κατέληξε.