Skip to main content

Eβροφάρμα: Η ζημιά από την «Μαρινόπουλος» κούρεψε τα κέρδη το 2016

Η Εβρίτικη γαλακτοβιομηχανία συνεχίζει μέσω της θυγατρικής Campus και του cluster αγελαδοτρόφων να επενδύσει στην παραγωγή γάλακτος.

Κόστισε στην εισηγμένη γαλακτοβιομηχανία "Εβροφάρμα" η ζημία από το κούρεμα των υποχρεώσεων της "Μαρινόπουλος" ενώ η μείωση των τιμών γάλακτος επηρέασε και τον κύκλο εργασιών το 2016.

Πιο συγκεκριµένα, το 2016, ο ενοποιηµένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 28.906 χιλ. ευρώ έναντι 29.646 χιλ. ευρώ, παρουσιάζοντας µείωση 2,9% ενώ ο εταιρικός κύκλος εργασιών ανήλθε σε 27,633 χιλ. ευρώ, έναντι 28.625 χιλ. ευρώ της προηγούµενης περιόδου παρουσιάζοντας µείωση 3,5%.

Σύμφωνα με την "Εβροφάρμα", η µείωση οφείλεται στη πτώση των τιµών γάλακτος παραγωγού και στην συνεπακόλουθη µείωση των τιµών των προϊόντων της ενώ οι όγκοι πωλήσεων παραµένουν στα ίδια επίπεδα. Να σηµειωθεί ότι οι τιµές γάλακτος παραγωγού µειώθηκαν κατά 20% σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κατά συνέπεια το οικονοµικό αποτέλεσµα της "Campus"(σ.σ κτηνοτρική μονάδα) παρέµεινε θετικό αλλά µειωµένο σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο και κατ’ επέκταση επηρέασε το θετικό αποτέλεσµα του οµίλου.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 3.371 χιλ. ευρώ και 2.387 χιλ. ευρώ για τον όµιλο και την εταιρεία αντίστοιχα, έναντι 4.030 χιλ ευρώ και 3.145 χιλ ευρώ της συγκριτικής περιόδου, µειωµένα δηλαδή του οµίλου κατά 16,35% και τα εταιρικά κατά 24,10%.

Επίσης, τα ενοποιηµένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στο ποσό των 907 χιλ. ευρώ παρουσιάζοντας µείωση 21,34% σε σχέση µε τη συγκριτική περίοδο όπου το αντίστοιχο ποσό ήταν 1.153 χιλ. ευρώ.

Αντίστοιχα τα κέρδη προ φόρων της Εταιρείας ανήλθαν σε 324 χιλ. ευρώ, µειωµένα κατά 50,23 % σε σχέση µε τη συγκριτική περίοδο όπου το αντίστοιχο ποσό ήταν 651 χιλ. ευρώ ως αποτέλεσµα των µειωµένων τιµών πώλησης και της ζηµιάς από το κούρεµα των απαιτήσεων από τις εταιρίες συµφερόντων Μαρινόπουλου.

Το ενοποιηµένο κέρδος µετά φόρων ανήλθε σε 412 χιλ. ευρώ, έναντι 527 χιλ. ευρώ της συγκριτικής περιόδου µειωµένο κατά 21,92% και το εταιρικό σε οριακή κερδοφορία 4 χιλ. ευρώ, έναντι 227 χιλ. ευρώ του 2015.

Όπως σημειώνει η "Εβροφάρμα", παρά την αρνητική οικονοµική συγκυρία τα ανωτέρω χρηµατοοικονοµικά αποτελέσµατα αντανακλούν τις προσπάθειες του οµίλου των τελευταίων ετών µε στόχους τη µείωση των λειτουργικών εξόδων, την αναδιοργάνωση του δικτύου πωλήσεων, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την αύξηση των εξαγωγών.

Βασική παράµετρος επίτευξης των ανωτέρω στόχων αποτελεί και η αύξηση του ιδιοπαραγώµενου ανωτέρας ποιότητας ελληνικού αγελαδινού γάλακτος, που δηµιουργεί σηµαντικές συνέργειες και επηρεάζει θετικά την ποιότητα των.

Ήδη , η θυγατρική "CAMPUS A.E." µε το cluster (ένας µοντέρνος συνεργατισµός) των 14 νεαρών κτηνοτρόφων που δηµιούργησε στο χωριό Μέστη, παράγει πάνω 35 τόνους γάλα ηµερησίως, ποσότητα που ανέρχεται σχεδόν στο 3% της εθνικής παραγωγής νωπού αγελαδινού γάλακτος. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η χώρα µας είναι ελλειµµατική και πραγµατοποιεί µεγάλες εισαγωγές γάλακτος και γαλακτοκοµικών αφού καλύπτει µόνο το 35% των αναγκών της.

Ο όμιλος "Εβροφάρμα" θα εξακολουθήσει να στηρίζει την εγχώρια παραγωγή γάλακτος και να υποστηρίζει και να επενδύει σε µεταφορά της τεχνογνωσίας της "CAMPUS" αναφορικά µε τη βελτίωση της εκτροφής ζώων και την αύξηση της παραγωγής γάλακτος και σε άλλες οµάδες κτηνοτρόφων.