Skip to main content

Ευνοϊκή εξέλιξη στη δικαστική περιπέτεια του πρώην δημάρχου Καλαμαριάς

Ο Χρ. Οικονομίδης είχε κατηγορηθεί ότι είχε αποκρύψει εισοδήματα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, που υπήρχαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο στους λογαριασμούς του

Θετικές εξελίξεις στη δικαστική περιπέτεια στην οποία έχει εμπλακεί τους τελευταίους μήνες προκύπτουν για τον τέως δήμαρχο Καλαμαριάς Χριστόδουλο Οικονομίδη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Οικονομίδης είχε κατηγορηθεί ότι είχε αποκρύψει εισοδήματα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία υπήρχαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, αλλά δεν είχαν δηλωθεί στη δήλωση «πόθεν έσχες» και δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά του. Μάλιστα, σε βάρος του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες».

Ωστόσο, στην πορεία της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης η δικαιοσύνη κατέληξε ότι το ύψος των αδικαιολόγητων εισοδημάτων είναι της τάξης των 340.000 ευρώ και όχι 1,2 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο κ. Οικονομίδης επρόκειτο να δικαστεί στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, μαζί με τη σύζυγό του για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για το ποσόν πλέον των 340.000 ευρώ. Ωστόσο η δίκη τελικώς αναβλήθηκε καθώς η κλήτευση σε βάρος των κατηγορουμένων κρίθηκε άκυρη επειδή δεν είχε επισυναφθεί, όπως προβλέπεται, το κατηγορητήριο. Η υπόθεση θα πάει σε νέα δικάσιμο η οποία θα προσδιοριστεί προσεχώς.

Ως άμεση συνέπεια της αναβολής της δίκης είναι η παραγραφή των αδικημάτων σε βάρος της συζύγου του (επρόκειτο για πλημμελήματα) καθώς έχει παρέλθει η πενταετία από την υποτιθέμενη διάπραξη της παράνομης πράξης. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους το πιθανότερο είναι το ίδιο να συμβεί και με τον κ. Οικονομίδη καθώς το ύψος του ποσού (340.000), επιμερισμένο σε τρία έτη, υποβιβάζει το αδίκημα από κακούργημα σε πλημμέλημα και συνεπώς θα υπάρξει και για εκείνον παραγραφή. 

Ο τέως δήμαρχος υποστήριζε εξ αρχής ότι τα υποτιθέμενα, όπως έλεγε, αδήλωτα εισοδήματα ήταν εσφαλμένη εκτίμηση καθώς επρόκειτο για λογιστικό λάθος. Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισής του στο δικαστήριο ήταν ο πρώην υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Λυσσαρίδης.