Skip to main content

ΕΒΕΘ: SOS για τις μεταφορές εξαιτίας του μπλόκου στην Ειδομένη

Παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών για τα προβλήματα στις μεταφορές της Βόρειας Ελλάδας από τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής ζητά το ΕΒΕΘ.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις εμπορευματικές μεταφορές της Βόρειας Ελλάδας, λόγω του αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής Σκοπίων-Θεσσαλονίκης, θέτει υπόψη των αρμόδιων υπουργών η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ζητώντας παράλληλα την παρέμβασή τους για την επίλυσή τους.

Ειδικότερα, με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα, τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννη Μουζάλα, το ΕΒΕΘ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι εξαιτίας του παρατεταμένου αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής Σκοπίων – Θεσσαλονίκης, από τους πρόσφυγες, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα ακόμη και για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

«Κατά πληροφορίες μας, ο τελευταίος συρμός εισήλθε στη χώρα στις 18.11.2015 και έκτοτε δεν κατέστη δυνατό να κινηθούν άλλοι συρμοί προς τη Θεσσαλονίκη, ήδη δε βρίσκονται παγιδευμένοι 18 συρμοί στο έδαφος της FYROM, έμφορτοι εμπορευμάτων και πρώτων υλών. Πέραν αυτού, οι συρμοί από τη Θεσσαλονίκη προωθούνται μέσω Βουλγαρίας προς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη αύξηση του μεταφορικού κόστους», σημειώνει η διοίκηση του ΕΒΕΘ και προσθέτει: «Όπως γίνεται αντιληπτό, το πλήγμα που υφίσταται η οικονομία της Βορείου Ελλάδας είναι σημαντικό και ορισμένες επιχειρήσεις διατρέχουν τον κίνδυνο της διακοπής της παραγωγής λόγω ελλείψεων ή καθυστερημένων αφίξεων των πρώτων υλών. Τέλος, και εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες υφίστανται τα πλήγματα αυτά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις έναντι των πελατών τους, με ό, τι αυτό συνεπάγεται».

Γι’ αυτό το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να μεριμνήσουν για την ταχεία επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα.