Skip to main content

Οι πρωτοβουλίες του ΕΒΕΘ στην κρίση και τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης

Το Μάιο του 2010 η Ελλάδα εισέρχεται στον αστερισμό των Μνημονίων, στον οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα και μέχρι σήμερα

Το 2009 η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Η μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 «συναντάει» τις διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό για τη χώρα. Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 αλλάζει η κυβέρνηση, πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Γ. Παπανδρέου και από το Μάιο του 2010 η Ελλάδα εισέρχεται στον αστερισμό των Μνημονίων, στον οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης επιχείρησε από την αρχή να αντιμετωπίσει την κατάσταση δημιουργικά, ενώ εξακολούθησε να λαμβάνει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και τη στήριξη των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής. Βέβαια, πολλά θέματα στη Θεσσαλονίκη παραμένουν άλυτα ή στάσιμα ή υποχωρούν.

Πρώτο παράδειγμα, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του μετρό έχουν ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μακρύνει ο χρόνος που θα βελτιωθεί η λειτουργικότητα των αστικών συγκοινωνιών επ’ ωφελεία της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά να υποστούν μεγάλη ζημία οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τα λέργα κατασκευής, όσες δηλαδή βρίσκονται εγγύτερα στα σιδηρόφραχτα εργοτάξια.

Δεύτερο παράδειγμα, η τύχη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που παραμένει μέχρι σήμερα μετέωρη, καθώς η αποτυχία των ιδιωτικοποιήσεων –σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στον Πειραιά- έχει καθηλώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές που μπορούν να προκύψουν από την αύξηση της διακίνησης φιορτίων στα κρυπηδώματα της ΟΛΘ ΑΕ.

Τρίτο παράδειγμα, η υποθαλάσσια αρτηρία, η κατασκευή της οποίας τελικώς ματαιώθηκε.

Τέταρτο παράδειγμα, η κατασκετυλή μεγάλων υπόγειων πάρκινγκ, μέσω των οποίων θα αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα στάθμευσης που υπάρχει και επιβαρύνει το κυκλοφοριακό, που επίσης ματαιώθηκαν. Όπως επίσης έχει ματαιωθεί η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, καθώς η κρίση καθιστά τέτοιου τύπου επνεδύσεις απαγορευτικές.        

Μνημείο εθνικών ευεργετών

Από τον Απρίλιο του 2009 το ΕΒΕΘ στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλει για την πληρέστερη πληροφόρηση και ενημέρωση, τόσο του επιχειρηματικού κόσμου, της Πολιτείας και των φορέων της Θεσσαλονίκης, όσο και των κατοίκων της, καθιέρωσε την περιοδική διεξαγωγή Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας – σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης – που αφορά τις επιχειρήσεις των τεσσάρων τομέων της οικονομίας και καταναλωτές. Η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Νομού Θεσσαλονίκης (“Βαρόμετρο ΕΒΕΘ”) θα διεξάγεται δύο φορές το χρόνο Μάρτιο και Σεπτέμβριο) και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων.

Επίσης, το 2009 το ΕΒΕΘ χρηματοδοτεί την κατασκευή Μνημείου προς τιμή των Εθνικών Ευεργετών, το οποίο τοποθετείται εντός του χώρου της ΔΕΘ, μπροστά από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για ένα πυραμιδοειδές γλυπτό ύψους 6,70 μέτρων, το οποίο αποτελείται από βάση που θυμίζει βωμό. Ο βωμός, όπως και η πυραμίδα και η τάφρος, στοιχεία που συνθέτουν το έργο, παραπέμπουν σε ιστορικά γεγονότα και έχουν χαρακτήρα οικουμενικό και διαχρονικό. Το χώμα που θα συγκεντρωθεί σε υφασμάτινες θήκες από όλα τα μέρη της Ελλάδος και θα κοσμήσει το έργο, συμβολίζει το χώμα που έχει σκεπάσει τους εθνικούς ευεργέτες και που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην πρόοδο του τόπου. Την κορυφή του μνημείου καλύπτει ένα φυσικό κυπαρίσσι.


Φεστιβάλ καινοτομίας

Το Νοέμβριο του 2009 το ΕΒΕΘ οργανώνει επιχειρηματική αποστολή στην Τεχεράνη, πρωτεύουσα του Ιράν, στην οποία συμμετέχουν 21 εταιρίες μέλη του. Είναι το πρώτο άνοιγμα της Ελλάδος σε μία χώρα, στην οποία, πλέον, διαγκωνίζονται για δουλειές όλες οι χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου.

Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΕΒΕΘ αντιλαμβανόμενη από τότε την αξία της καινοτομίας –μία έκφραση που βρίσκεται πλέον στα χείλη όλων όσων ενδιαφέρονται για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου- οργανώνει σε συνεργασία με τη ΔΕΘ το Φεστιβάλ Καινοτομίας. Με αυτή την ευκαιρία βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη διακεκριμένες προσωπικότητες από το εξωτερικό, που έχουν διακριθεί στο συγκεκριμένο πεδίο, ενώ μια σειρά πρωτοβουλίες έχουν παραμείνει στο μυαλό των Θεσσαλονικέων:

-Το πράσινο λεωφορείο που καλούσε όλους τους Θεσσαλονικείς: «GO GREEN!» και «ταξίδεψε» σε όλη την πόλη - πράσινες συνήθειες και συμβουλές.

-Το Πράσινο Σπίτι – Green House, μια κατασκευή με μορφή σπιτιού στο Mediterranean Cosmos,  ένα σπίτι που ενημέρωνε το κοινό για την αξία της πράσινης ανάπτυξης, της εξοικονόμησης ενέργειας, των οικολογικών υλικών και της οικολογικής διαβίωσης.

-Τα Innovation Cafe, ένα δίκτυο cafe, σε διάφορα σημεία της πόλης, που προέβαλλαν την καινοτομία ως καθημερινή πρακτική.

-Την Έκθεση Καινοτομικών Προϊόντων, που φιλοξενήθηκε στην Αποθήκη Δ΄στο λιμάνι Θεσσαλονίκης και στην οποία παρουσιάστηκαν νέα προϊόντα που αποτελούσαν επιτυχημένα παραδείγματα καινοτομίας, κάποια από τα οποία είχαν βραβευθεί από καταξιωμένους θεσμούς στην Ευρώπη.

-Την εκδήλωση «Νέες Ιδέες από το ΜΙΤ και όχι μόνο!» με κεντρικό ομιλητή τον κ. Carlo Ratti, διευθυντή και καθηγητή του MIT Senseable City Lab των ΗΠΑ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «οι Έλληνες μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση αν επενδύσουν στην καινοτομία».

-Την εκδήλωση «Open Coffee Start-ups Ελλήνων» στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι, όπου ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δ. Μπακατσέλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το Επιμελητήριο στηρίζει τους νέους και βρίσκεται κοντά σε κάθε προσπάθεια των νέων επιχειρηματιών». Στην εκδήλωση αυτή νέοι επιχειρηματίες από την Ελλάδα μίλησαν για τις εταιρίες που έχουν δημιουργήσει.

Η θεματική των παρουσιάσεων αφορούσε στα επιχειρηματικά βήματα βασισμένα σε έξυπνες ιδέες, που πέρασαν από το στάδιο της σύλληψης στην εμπορική δραστηριότητα.