Skip to main content

ΕΒΕΘ: Ο Ελ. Βενιζέλος εγκαινιάζει το εμβληματικό κτήριο στην Τσιμισκή

Από Voria.gr
Το χρονικό των εγκαινίων του εμβηματικού κτηρίου του ΕΒΕΘ, στην οδό Τσιμισκή 29, το 1930, από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.

Το εμβληματικό κτήριο της οδού Τσιμισκή 29 –ένα πραγματικό στολίδι για τη Θεσσαλονίκη- εγκαινιάστηκε το 1930 και από τότε στεγάζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης.

Ήταν εκείνη η χρονιά –το 1930- που η διοίκηση του ΕΒΕΘ αφιέρωσε σχεδόν στο σύνολό της για την αποπεράτωση του κτιρίου, αλλά και τα εγκαίνια, που έγιναν στις 30 Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.  

Αλλά ας παρακολουθήσουμε το χρονικό, όπως καταγράφεται στην έκδοση για τα 100 χρόνια του ΕΒΕΘ, που παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2016.

Τον Ιανουάριο του 1930 η Διοικητική Επιτροπή του ΕΒΕΘ αποφασίζει να πείσει την τεχνική εταιρία των αδελφών Δημητριάδη να συμμορφωθεί στον Ιονικό ρυθμό της προσόψεως. Σε ό,τι αφορά την διακόσμηση ανατίθεται στον Κ. Κύρου να συναντηθεί με τους μηχανικούς του μεγάρου και να γίνει σχετική μελέτη δαπανών. Επίσης, αποφασίζει να ζητήσει από τους Αδελφούς Δημητριάδη να ασχοληθούν με το θέμα των υαλοπινάκων, οι οποίοι να φέρουν συμβολικές παραστάσεις και να γίνει έγκαιρα η παραγγελία τους στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα λαμβάνεται μέριμνα για την επιτάχυνση των οικοδομικών εργασιών, ενώ καθορίζονται και μκάποια βασικά υλικά: τα πλακάκια του ισογείου των καταστημάτων να είναι Ιταλικά. Η αυλή να επιστρωθεί με κοινά πλακάκια πεζοδρομίου. Η επίστρωση των υπογείων να γίνει με επάλειψη τσιμέντου.

Οι βάσεις των στύλων να επενδυθούν με μάρμαρα. Η θύρα να γίνει σιδερένια. Οι κίονες από Αμερικανικό Τσιμέντο «Άτλας». Οι αίθουσες της Σχολής να επιστρωθούν με μωσαϊκό. Ο διάδρομος προς το λογιστήριο να επιστρωθεί με μωσαϊκό με περιθώριο Μαιάνδρου. Το ίδιο μωσαϊκό να τοποθετηθεί στον διάδρομο. Τα κιγκλιδώματα του κλιμακοστασίου να γίνουν σιδερένια, «πολυτελή». Η κατασκευή του Ερμή της προσόψεως ανατίθεται στον καλλιτέχνη Κεσανλή έναντι 4.000 δρχ.

Την 1η Ιουλίου 1930 υποβάλλεται στη ΔΕ του ΕΒΕΘ ο προϋπολογισμός των υπόλοιπων έργων που εμφανίζει υπέρβαση των διαθεσίμων χρημάτων κατά 200.000 δρχ. περίπου. Η πρόταση του προέδρου για περικοπές στη διακόσμηση απορρίπτεται. Επικρατεί η άποψη ότι η σοβαρότητα των έργου δεν επιτρέπει περικοπές, καθώς ακόμη και έλλειμμα 500.000 δρχ. θα μπορούσε να καλυφθεί με δάνειο έναντι των εσόδων των ενοικίων των καταστημάτων που θα δημιουργηθούν.

Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς το Μέγαρο ήταν έτοιμο για τα εγκαίνια. Οι πληροφορίες ότι την Κυριακή 30 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα αναχωρήσει για την Αθήνα την ίδια ημέρα, κινητοποιεί τη διοίκηση που οργανώνει τα εγκαίνια για εκείνη την ημέρα. Έτσι η τελετή εγκαινίων ορίστηκε στις 10.30 μστις 10.30 το

Έτσι, στις 10.30 το πρωί έγινα τα εγκαίνια με αγιασμό από τον Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και προσφώνηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δήμου Παπακωνσταντίνου. Στη μία μετά το μεσημέρι δόθηκε επίσημο γεύμα στη μεγάλη αίθουσα προς τιμήν του πρωθυπουργού και των υπουργών και θα ακολουθήσει απογευματινό τσάι και δεξίωση στις 6.30 μ.μ.

Για τις ανάγκες των εγκαινίων η διοίκηση του ΕΒΕΘ αποφάσισε τη φωταγώγηση του κτιρίου με φωτεινές γιρλάντες και σημαιοστολισμό. Ταυτόχρονα υπέδειξε η προμήθεια των εδεσμάτων για το γεύμα και την απογευματινή δεξίωση να γίνει κατά προτίμηση από το κατάστημα των Αδελφών Φλόκα, με την υποσημείωση «εφόσον βεβαίως βρεθούν και συμφέρουσες οι τιμές του».


Η παρακάτω φωτογραφία είναι από τα εγκαίνια του κτηρίου του ΕΒΕΘ στις 30 Νοεμβρίου 1930. Δεύτερος στην πρώτη σειρά, διακρίνεται ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και παραδίπλα του η σύζυγός του Έλενα Σκυλίτση. Προσφωνεί ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δήμος Παπακωνσταντίνου. Παρόντες ήταν επίσης ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Παναγής Βουρλούμης και ο Γενικός Διοικητής Μακεδονίας Στυλιανός Γονατάς. Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Λυκίδη και βρίσκεται στο αρχείο του ΕΒΕΘ.