Skip to main content

ΕΒΕΘ: Ενημέρωση για προμήθειες προϊόντων και υπηρεσιών σε πρόσφυγες

Τι προέκυψε από την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Danish Refugee Council in Greece

Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς προμηθειών για προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν τους πρόσφυγες, τα κέντρα φιλοξενίας αλλά και γενικά τις δομές που τους υποστηρίζουν; Πώς γίνεται η αξιολόγηση και ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των προμηθευτών; Ποια προϊόντα και ποιες υπηρεσίες χρειάζονται οι προσφυγικές δομές;

Αυτά ήταν ορισμένα από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν στη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Διαγωνισμοί προμηθειών μέσα στα πλαίσια δράσης του DRC (Δανικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες)» που συνδιοργάνωσαν το ΕΒΕΘ και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Danish Refugee Council in Greece, που δραστηριοποιείται στην περίθαλψη των προσφύγων στη χώρα μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και είχε στόχο την ενημέρωση των μελών του ΕΒΕΘ για τις δράσεις του DRC στην Βόρεια Ελλάδα καθώς και για τη διενέργεια από τον συγκεκριμένο φορέα -που έχει γραφεία και στη Θεσσαλονίκη- διαγωνισμών για την προμήθεια ειδών στο πλαίσιο της  περίθαλψης των προσφύγων.

Η παρουσίαση έγινε από τους: Ευαγγελία Παπαθεοδώρου (Deputy Area Manager), Στυλιανό Αποστολά (Shelter/ WASH Officer) και Μαριλένα Παπαδοπούλου (Procurement Technical Specialist), ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης. Όπως, μεταξύ άλλων, εξήγησαν τα στελέχη του DRC, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Danish Refugee Council (DRC) είναι ένας διεθνής ανθρωπιστικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1956 στη Δανία, αποτελείται από 30 μέλη (οργανισμούς και εθελοντικές οργανώσεις) και δραστηριοποιείται σε 37 χώρες. Υπερασπίζεται δε πληθυσμούς που πλήττονται από συγκρούσεις και επιδιώκει να προσφέρει βιώσιμες λύσεις, δίνοντας τη δυνατότητα ομαλής προσαρμογής του προσφυγικού πληθυσμού στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Στην Ελλάδα, η DRC Greece, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2016 με κύριο αντικείμενο τη δημιουργία εγκαταστάσεων στέγασης, ύδρευσης, σίτισης, την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, την προστασία ευάλωτων ομάδων, την παροχή νομικής βοήθειας, καθώς και τη διαχείριση των ανοιχτών δομών φιλοξενίας.

Η DRC Greece διαχειρίζεται τα κέντρα φιλοξενίας στη Λέσβο (Καρά Τεπέ, Μόρια), την Αττική (Ελληνικό Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, Σκαραμαγκάς, Ραφήνα), στη Βόρεια Ελλάδα (Λαγκαδίκια, Καβαλάρι, Διαβατά, Αλεξάνδρεια) και στην Κεντρική Ελλάδα (Βόλος, Κυψελοχώρι, Τρίκαλα). Μέχρι στιγμής φρόντισε και φροντίζει για την κάλυψη, για παράδειγμα, των αναγκών ύδρευσης με τη δημιουργία νέων δεξαμενών νερού και νέων σημείων υδροληψίας, με την αναβάθμιση υφιστάμενων δεξαμενών, για τη δημιουργία χώρων διανομής, για ανακαινίσεις κτιριακών εγκαταστάσεων, για τη δημιουργία υποδομών όπως μικρές σχολικές αίθουσες, παιδικές χαρές και γραφεία για την παροχή νομικών συμβουλών. Και βέβαια η συγκεκριμένη ΜΚΟ είναι επιφορτισμένη και με τη συντήρηση αυτών των δομών.

Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, στην παρούσα φάση, είναι σε εξέλιξη η ανακατασκευή (με δημιουργία διαμερισμάτων) του Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων στο Καβαλάρι, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα αναζητούνται προμηθευτές από την ελληνική αγορά (αλλά και από το εξωτερικό στην περίπτωση διεθνών διαγωνισμών για μεγάλης κλίμακας έργα) για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και για υπηρεσίες. Σύμφωνα με την κ. Μ. Παπαδοπούλου για την επιλογή των προμηθευτών δεν θεωρείται πάντα προτιμητέος εκείνος ο οποίος δίνει τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά, αλλά εκείνος που δίνει την προσφορά με την καλύτερη ποιότητα και τις σωστές προδιαγραφές, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ταχύτητα ανταπόκρισης του υποψήφιου προμηθευτή και παράδοσης των προϊόντων. Άλλωστε, τις περισσότερες φορές, οι διαδικασίες πρέπει να «τρέξουν» πολύ γρήγορα, καθώς οι ανάγκες των προσφύγων είναι μεγάλες και πρέπει να καλύπτονται άμεσα ή το ταχύτερο δυνατό. Αλλά και οι χρόνοι ολοκλήρωσης των διαγωνισμών, του διαχειριστικού, τεχνικού και οικονομικού ελέγχου και της ανάθεσης του έργου είναι σύντομοι, εξαρτώνται δε κάθε φορά από το αντικείμενο της προμήθειας και τις ποσότητες. Να σημειωθεί ότι όταν πρόκειται για μικρής κλίμακας έργα δεν γίνονται διεθνείς ή εθνικοί διαγωνισμοί, αλλά η προμήθεια γίνεται με απευθείας αναθέσεις, αφού βέβαια ο προμηθευτής καλύπτει τις προδιαγραφές και τους όρους που απαιτούνται.

Η DRC καταρτίζει καταλόγους με δυνητικούς προμηθευτές στους οποίους απευθύνεται ανάλογα με το προϊόν ή την υπηρεσία που κάθε φορά θέλει να προμηθευτεί. Στόχος, όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση, είναι η επιλογή προμηθευτών από την τοπική αγορά, ενώ όλοι οι μεγάλοι διαγωνισμοί αναρτώνται στην ιστοσελίδα της DRC (www.drc.dk). Στη Θεσσαλονίκη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της DRC, Βασιλέως Ηρακλείου 26, 2310 273 443).

Να σημειωθεί ότι η DRC απευθύνεται στην αγορά και για την κάλυψη των αναγκών που δημιουργούνται για την υποστήριξη των γραφείων της.

Ενδεικτικά έργα για προϊόντα και υπηρεσίες που «έτρεξαν» σε διαγωνισμούς ή που πρόκειται να προμηθευτεί η DRC Greece αφορούν είδη και υπηρεσίες όπως:

1. Προϊόντα: εργαλεία, είδη κάμπινγκ, είδη αποθήκευσης τροφίμων (θερμός, φαγητοδοχεία, οικιακός εξοπλισμός), είδη κινητής τηλεφωνίας, χαρτικά, αναλώσιμα γραφείου, Η/Υ, εκτυπωτές, φωτοτυπικά μηχανήματα, στρώματα και εξοπλισμός γιόγκα-τζούντο, μπάλες ποδοσφαίρου, εστίες ποδοσφαίρου, έπιπλα, ντίζελ-πετρέλαιο θέρμανσης, λιπαντικό αυτοκινήτου, οικίσκοι.
2. Υπηρεσίες: ενοικίαση γεννητριών, νομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, περιβαλλοντικές-κατασκευαστικές μελέτες, εγκατάσταση μονάδων ψύξης- θέρμανσης, παροχή υπηρεσιών 24ωρης φύλαξης, ενοικίαση αυτοκινήτων, ενοικίαση χώρου πάρκινγκ, υπηρεσίες καθαρισμού, προσωρινή απασχόληση ανειδίκευτου προσωπικού, βιολογικός καθαρισμός δεξαμενών, αποθηκεύσεις και μεταφορές.
3. Εργασίες: απόφραξη δικτύου σωληνώσεων και αποχέτευσης, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, κατασκευαστικές εργασίες (βρύσες, εγκατάσταση δεξαμενών πόσιμου νερού), ανακαίνιση κτιριακών εγκαταστάσεων, κατασκευή φραχτών, ηλεκτρολογικές συνδέσεις οικίσκων.