Skip to main content

ΕΒΕΘ: Απαισιόδοξοι για το μέλλον καταναλωτές και επιχειρήσεις

Αρκετά απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι καταναλωτές στο νομό Θεσσαλονίκης καθώς ο δεί­κτης καταναλωτικής ε­μπι­­στο­­σύνης διαμορφώνεται στις -52 μονάδες.

Διάχυτη παραμένει η απαισιοδοξία μεταξύ επιχειρηματιών και καταναλωτών στο νομό Θεσσαλονίκη, αν και σε κάποιους τομείς καταγράφονται σημάδια βελτίωσης, σύμφωνα με τη νέα έρευνα «Βαρόμετρο του ΕΒΕΘ» που διενεργήθηκε κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2016.

Ειδικότερα, αρκετά απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι καταναλωτές στο νομό Θεσσαλονίκης, καθώς ο δεί­κτης καταναλωτικής ε­μπι­­στο­­σύνης διαμορφώνεται στις -52 μονάδες σε καλύτερο, ωστόσο, επίπεδο σε σχέση με τον αντί­στοι­χο Εθνι­κό δείκτη ο οποίος διαμορφώνεται στις -66 μο­­νά­δες, ενώ ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Έ­νωσης δι­α­μορ­φώνεται στις -7 μο­νά­δες, κα­­τά το μήνα «Σεπτέμβριο 2016».

Ειδικότερα, οι καταναλωτές του Νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

⦁ Διατήρηση της κακής οικονομική τους κατάστασης με σημαντική ενίσχυση της απαισιοδοξίας (σε σχέ­ση με τον «Μάρτιο 2016») για την πε­ραι­τέρω εξέλιξή της.

⦁ Σταθερή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας κατά το τε­λευ­ταίο έτος και παράλληλα σταθερή απαισιοδοξία για το μέλλον.

⦁ Απαισιοδοξία – σταθερή σε σχέση με τον «Μάρτιο 2016»– για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα. Ωστόσο, το επίπεδο της απαισιοδοξίας στο Νομό Θεσσαλονίκης, είναι αρκετά χαμηλότερο (+52) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Εθνικό δείκτη (+63).

⦁ Σταθερή η απροθυμία για την πραγματο­ποί­ηση σημαντικών αγορών προς το παρόν, καθώς και απρο­θυμία για την πραγματοποίηση τέτοιων αγορών στο μέλλον.

⦁ Πολύ χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, παρατηρείται σταθερότητα του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι αποταμιεύουν (λίγο ή πολύ) στο 11%, ενώ το 42% δηλώνει ότι «τραβάει» από τις αποταμιεύσεις ή χρεώνεται όλο και περισσότερο (από 39% τον Μάρτιο). Το 47% δηλώνει ότι τα φέρ­νει ίσα – ίσα με τα εισοδήματά του (έναντι 49% τον Μάρτιο).

⦁ Εκτίμηση για παράταση της καθίζησης των πωλήσεων στην αγο­ρά αυτοκινήτου στο επόμενο 12μηνο.

⦁ Ολοκληρωτική καθήλωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστη­ρι­ότητας γενικότερα και, επιπλέον, περαιτέρω επιδείνωση στον τομέα των ανακαινίσεων ή/και επισκευών-βελτιώσεων σπιτιών.

Η βιομηχανία

Σε αρνητικό επίπεδο βρίσκεται ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχα­νία» στο νομό Θεσσαλονίκης, παραμένοντας σε περίπου ίδιο επίπεδο σε σχέση με τον «Μάρτιο 2016». Και σε αυτή την έρευνα ήταν δυσχερές ακόμα και το έργο της συμπλήρωσης του δείγματος με τον απαιτούμενο αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου, εξαιτίας της αποβιομηχάνισης του νομού και της μεταφοράς πολλών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες.

Το ισο­ζύγιο θετικών – αρνητικών εκτι­μήσε­ων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδο­κι­­­ών της Βιομηχανίας» βρίσκεται στις -11 μονάδες στο νομό Θεσσα­λο­νίκης (-6 σε εθνικό και -2 σε ευρωπαϊκό επίπεδο).

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δείκτης παρου­σι­άζει σχεδόν σταθερότητα σε σχέση με τον Μάρτιο, τόσο σε τοπικό επίπεδο (-11 από -13) όσο και σε εθνικό επίπεδο (-6 από -8).

Εντυπωσιακή βελτίωση (σε σχέση με τον «Μάρτιο 2016») παρουσιάζει η αξι­ολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης για το 6άμηνο που πέρασε, ενώ, ταυτόχρονα, το τρέχον συνολικό επίπεδο παραγγελιών των επιχειρήσεων κρίνεται μεν ως μη ικανοποιητικό, αλλά με βελτιωμένη αποτίμηση σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Ειδικότερα, οι απόψεις των βιομηχανιών του Νoμού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα ε­ξής:

⦁ Υπάρχει πολύ μικρότερη – σε σχέση με τον “Μάρτιο 2016” – πτώση της παρα­γωγής (-15 από -39) κατά το τελευταίο εξάμηνο. Σχεδόν ουδέτερες είναι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της παραγωγής στο άμεσο μέλλον αναφορικά με το Νομό Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με τις σαφώς αισιόδοξες προβλέψεις που επικρατούν σε εθνικό επίπεδο.

⦁ Πραγματοποιείται σχετικά ικανοποιητικά η διαχείριση των αποθεμάτων και της  πα­ρα­γωγικής δυναμικότητας των βιομηχανιών, με φανερή την επίδραση των capital controls.

⦁ Αποτυπώνεται μικρή αισιοδοξία για το μέλλον σε σχέση με το επίπεδο των ε­ξα­γω­γών, σταθερή σε σχέση με τον Μάρτιο.

⦁ Καταγράφεται οριακά αρνητική πρόβλεψη για την εκτίμηση της απασχόλησης στο επόμενο διάστημα.

Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών

Αρνητικό αλλά σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τον «Μάρτιο 2016» εμφανίζεται το κλίμα που καταγράφεται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στο νομό Θεσσαλονίκης. Ο σχετικός δείκτης βρίσκεται στις -21 μονάδες (ήταν στο -31 τον Μάρτιο), έ­να­ντι -7 μονάδων σε εθνικό επίπεδο και +9 μονάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του νομού αναφέ­ρουν:
⦁ Κακή οικονο­μι­κή κατά­σταση αλλά με μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τον «Μάρτιο 2016» και σαφή βελτίωση της ζήτησης κατά το προηγούμενο διάστημα.
⦁ Αρνητικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη της απα­σχό­λησης στον κλάδο το επόμενο διάστημα, ενώ αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις και για την εξέλιξη της απασχόλησης κατά το προηγούμενο εξάμηνο. Η απαισιοδοξία επεκτείνεται τόσο σχετικά με την εξέλιξη της ζήτησης το επόμενο εξάμηνο όσο και σε σχέση με την εξέλιξη των τιμών των υπηρεσιών το επόμενο εξάμηνο.

Το λιανεμπόριο

Σε σταθερά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρημα­τι­κών Προσδοκιών για το Λι­­ανικό Ε­μπό­ριο» στο νομό Θεσσαλονίκης και με ελαφριά βελτίωση σε σχέση με τον «Μάρτιο 2016» Ο αντίστοιχος Εθνικός δείκτης εμφανίζει, ωστόσο, εντυπωσιακή βελτίωση και βρίσκεται πλέον σε σαφώς θετικό έδαφος, ενώ οριακά θετικό πρόσημο και μικρή πτώση καταγράφει ο ευρω­παϊκός δείκτης.

Ειδικότερα, το ισοζύγιο θετι­κών – αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδο­κι­ών Λιανικού Ε­μπο­­­ρίου» στο νομό βρίσκεται στις -20 μονάδες (από -26 μονάδες τον Μάρτιο), έ­να­ντι +15 (από +3 μονάδες τον Μάρτιο) σε εθνι­κό και +1 (από +5 μονάδες τον Μάρτιο) σε ευρωπαϊκό επί­πεδο.

Οι απόψεις των εμπορικών επιχειρήσεων του νομού Θεσσα­λο­νί­κης κωδικοποιούνται ως ακολούθως:

⦁ Σταθερή απαισιοδοξία καταγράφεται αναφορικά με την εξέλιξη των πωλήσεων και των παραγγελιών κατά το επόμενο 6άμηνο.

⦁ Προβλέπεται μείωση της απασχόλησης στον κλάδο, καθώς και μείωση των τιμών των προϊόντων κατά το αμέσως επό­μενο διάστημα.

Οι κατασκευές

Αρνητικός αλλά σε ελαφρά καλύτερο επίπεδο, σε σχέση με τον «Μάρτιο 2016», είναι ο «Δείκτης Επιχειρη­μα­τικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές» στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ ο εθνικός δείκτης παρουσιάζει μεγάλη επιδείνωση.

Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προ­σδοκι­ών Κατα­σκευ­ών» στο νομό βρίσκεται στις -46 μονάδες, έναντι -60 σε ε­θνι­κό επίπεδο και -12 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έντονα αρνητική εμφανίζεται η εξέ­λιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το τελευ­ταί­ο 6ά­μη­νο, αν και φαίνεται να κινείται ελαφρά καλύτερα σε σχέ­­ση με τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, οι απόψεις των κατασκευαστικών επιχειρήσεων του νομού Θεσσα­λο­νί­κης συ­νο­­­ψίζονται στα εξής:

⦁ Καταγράφεται μια σταθερή πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας με δια­τή­ρηση σε πολύ αρνητικό έδαφος των νέων παραγγελιών.

⦁ Εμφανίζεται μια ηπιότερη τάση μείωσης των τι­μών των ακινήτων, καθώς συγκλί­νει περαιτέρω το επίπεδο των τιμών με το επίπεδο της ζήτησης.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Νομού Θεσσαλονίκης («Βαρόμετρο ΕΒΕΘ») δι­ε­ξά­γε­ται δύο φορές το χρόνο, κατά το 2ο 15νθήμερο των μηνών Μαρ­τίου και Σεπτεμβρίου, σε συ­­νολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρή­σε­ων και 700 κατανα­λωτών). Η έρευ­να κα­λύπτει και τους τέσσερις τομείς της οι­κο­νομίας (βιομηχα­νία –μεταποίηση, υπηρεσίες, λι­α­­νι­κό εμπόριο και κατασκευ­ές).

Η έρευνα για το «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ» διεξάγεται με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τους υπευ­θύνους των επιχειρήσεων (Γενικούς Διευθυντές ή Διευθυντές Οικο­νο­μι­κών ή Διευθυντές Πω­­λήσεων ή τους ιδιοκτήτες, αν πρόκειται για μικρότερες επι­χειρήσεις) με τη χρήση των ερω­τηματολογίων που χρησιμοποιούνται α­πό το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχα­νι­κών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και την Ευρω­παϊκή Ένωση (DG ECFIN), προκειμένου τα αποτελέσματα να εί­ναι συγκρίσιμα με τις αντίστοιχες έρευνες που διεξάγονται σε Εθνικό (ΙΟΒΕ) και Ευ­ρω­παϊκό (DG ECFIN) επίπεδο.