Skip to main content

Η 12ετία της αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της Θεσσαλονίκης

Από Voria.gr
Την περίοδο 1998 - 2009 παρακολουθήσουμε την αποβιομηχάνιση της Θεσσαλονίκης και τη βαθμιαία μετατροπή της σε μια πόλη υπηρεσιών

Την περίοδο 1998 - 2009 θα παρακολουθήσουμε την αποβιομηχάνιση της Θεσσαλονίκης και τη βαθμιαία μετατροπή της σε μια πόλη υπηρεσιών, ενώ η Ελλάδα βαδίζει αμέριμνη προς την κρίση και όσα μεσολάβησαν από το 2010 και μετά. Σε πολιτικό -οικονομικό επίπεδο η 12ετία αυτή συμπίπτει με τις δύο κυβερνήσεις Κ. Σημίτη και τις δύο κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή, κατά την οποία αξιοσημείωτα και όχι μόνον βήματα συντελέστηκαν με πρώτο την ένταξη της χώρας στον Μηχανισμό Νομισματικών Ισοτιμιών, που θα οδηγήσει στην υιοθέτηση του ευρώ, από την 1/1/2001 στην Ελλάδα, τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και την επιτυχή  –πλην πολυέξοδη-  διεξαγωγή τους και τη σημαντική αύξηση του δημοσίου χρέους για τη μέσω δανεισμού κάλυψη των ελλειμμάτων.

Η περίοδος αυτή συμπίπτει ακόμα με μια σειρά από ανεκπλήρωτα όνειρα και σχεδιασμούς για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Σημειώστε:

⦁    Η διεκδίκηση της Παγκόσμιας Έκθεσης Έκθεσης ΕΧΡΟ για το 2008.
⦁    Η υλοποίηση του πολεοδομικού σχεδίου Καλατράβα για την αναδιάταξη του κέντρου της πόλης.
⦁    Η κατασκευή υποθαλάσσιας αρτηρίας (λεωφόρου) από το λιμάνι μέχρι τη Νέα Παραλία για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.
⦁    Η επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης / απογείωσης στο αεροδρόμιο Μακεδονία για την αναβάθμιση των αεροπορικών συγκοινωνιών με το εξωτερικό, κάτι που μόλις το 2018 θα έχει ολοκληρωθεί.
⦁    Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με παραχώρηση σε κάποιον μεγάλο global operators, κάτι που ναυάγησε το 2008 και ενδεχομένως να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2017.
⦁    Η κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε το 2006, αλλά μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν από 2020 – 2021.



Εποχή Μπακατσέλου

Για το ΕΒΕΘ η περίοδος αυτή απηχεί το αποτύπωμα της νέας διοίκησης, υπό τον Δημήτριο Μπακατσέλο, τις ατέρμονες συζητήσεις επίσημων και ιδιωτικών φορέων σχετικά με το πρότυπο ανάπτυξης της πόλης, με την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου και τη διατύπωση αμφιβολιών σχετικά με το κατά πόσον η Θεσσαλονίκη εισήλθε σε μεταβιομηχανική εποχή.
Τα χρόνια αυτά χαρακτηρίζονται και από τις ακόλουθες σημαντικές και συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις του ΕΒΕΘ.

1. Την πλήρη ανακατασκευή και αποκατάσταση του Μεγάρου του ΕΒΕΘ της Τσιμισκή 29 και τα λαμπρά εγκαίνια του κτιρίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
2. Την ανέγερση με πρωτοβουλία του ΕΒΕΘ ενός Μνημείου Εθνικών Ευεργετών στον χώρο της ΔΕΘ.
3. Τη διοργάνωση επωφελών επιχειρηματικών αποστολών σε σημαντικά κέντρα εμπορίου, όπως στην Τυνησία, Ιαπωνία, Τουρκία, Κίνα, Λευκορωσία και Ιράν.
4. Τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Eurochambres 2006.
5. Τη δημιουργία Γραφείου Διασύνδεσης με την Παγκόσμια Τράπεζα – World Bank.