Skip to main content

ΕΥΑΘ: Μεγάλο επενδυτικό 166 εκατ. ευρώ έως το 2023

Η εισηγμένη αναλαμβάνει, προ πώλησης του 23%, το έργο επέκτασης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού. Υπάρχουν δήμοι κακοπληρωτές.

Ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 166 εκατ. ευρώ πρόκειται να υλοποιήσει στην επταετία 2017 - 2023 η ΕΥΑΘ Α.Ε., το οποίο θα περιλαμβάνει και την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, σαν έργο απολύτως αναγκαίο καθώς το σύστημα υδροδότησης της πόλης επαρκεί μόλις οριακά για την κάλυψη του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Το έργο της ΕΕΝΘ, έργο βαριάς βασικής υποδομής και ύψους προϋπολογισμού 30 εκατ ευρώ,  που είχε απενταχθεί από το ΕΣΠΑ, αναλαμβάνει τελικώς να υλοποιήσει η εισηγμένη εταιρεία, μέχρι το 2021 και αφού επικαιροποιηθεί η σχετική μελέτη.

Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε. καθ. Ι. Κρεστενίτης, το μεγάλο αυτό επενδυτικό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια, μέσω του ΕΣΠΑ και από χαμηλότοκο δανεισμό της ΕΤΕπ.

Το μεγάλο επενδυτικό χωρίζεται σε 5 κατηγορίες έργων:

- Ποσό 72,5 εκατ ευρώ αφορά επενδύσεις αναβάθμισης και συντήρησης του υφιστάμενου δικτύου.

- Ποσό 23,9 εκατ ευρώ αφορά επέκταση της ζώνης δραστηριότητας της εταιρείας.

- Ποσό 29,4 εκατ ευρώ αφορά την Β΄ φάση της ΕΕΝΘ που θα προσθέσει 150.000 κ.μ. νερού/ημέρα στις ποσότητες με τις οποίες τροφοδοτείται η Θεσσαλονίκη.

- Ποσό 8 εκατ ευρώ θα επενδυθεί για τη συντήρηση και την παρακολούθηση του αγωγού Αραβησσού.

- Ποσό 32 εκατ ευρώ θα διατεθεί για τον εξορθολογισμό και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του υφιστάμενου δικτύου.

Επίσης, η ΕΥΑΘ A.E. έχει προτείνει, να εκτελεστούν με χρηματοδότηση της ΕΥΑΘ Παγίων επενδύσεις σε δίκτυα ύψους 19,3 εκατ ευρώ.

Οριακά το σύστημα υδροδότησης

Όπως είπε ο κ. Κρεστενίτης, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι παγετοί του χειμώνα ανέδειξαν τα τρωτά σημεία του συστήματος και πλέον δεν υπάρχει χρόνος αναμονής, πρέπει να γίνουν έργα όπως αυτό της ΕΕΝΘ.

Στόχος της εταιρείας είναι η παροχή νερού και υπηρεσιών σε όλους, με επεκτάσεις ανατολικά στους δήμους Θέρμης, Θερμαϊκού και Πυλαίας - Χορτιάτη(εκτός Πανοράματος και Πυλαίας) και, δυτικά, σε Χαλάστρα, Άγιο Αθανάσιο, Εχέδωρο και Ωραιόκαστρο. Για αυτά τα έργα υδροδότησης περιφερειακά της Θεσσαλονίκης η εταιρεία πρέπει να εκτελέσει έργα προϋπολογισμού 24 εκατ ευρώ.

Το 2016 συνεχίσθηκε η προσπάθεια μείωσης του κόστους πωλήσεων, με αποτέλεσμα τα μεικτά κέρδη να είναι αυξημένα κατά 13,15% και να διαμορφωθούν σε 29,5 εκατ ευρώ έναντι 26 εκατ της προηγούμενης χρονιάς, όταν ο κύκλος εργασιών ήταν κοντά στα επίπεδα του 2015, δηλαδή στα 73,3 εκατ ευρώ, έναντι 73 εκατ της προηγούμενης εταιρικής χρήσης. Εν τούτοις παρά την αύξηση στα μεικτά κέρδη όπως και στα EBITDA (26,5 εκατ έναντι 25,3 εκατ ευρώ), τα κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν λόγω της αυξημένης φορολογίας και διαμορφώθηκαν σε 12,45 εκατ. έναντι 13,5 εκατ. πέρυσι.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση θα προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 35% επί των κερδών, που αντιστοιχεί σε 0,114ευρώ/μετοχή. Πέρυσι είχε επίσης προταθεί η διανομή του 35%, αλλά η συνέλευση με πρόταση του βασικού μετόχου, είχε εγκρίνει την διανομή του 50%.

Η εταιρεία έχει υιοθετήσει δύο διαφορετικές τακτικές όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. «Έχουμε απαίτηση από αυτούς που ανήκουν στην σφαίρα του δημοσίου να καλύψουν τις οφειλές τους», είπε ο κ. Κρεστενίτης συμπληρώνοντας ότι μόνο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές η εταιρεία διακόπτει την υδροδότηση ή προσφεύγει στα δικαστήρια.

Στους μεγάλους οφειλέτες της ΕΥΑΘ Α.Ε, σήμερα, ανήκουν οι δήμοι Δέλτα και Θερμαϊκού, με 5 και πλέον εκατ. ο πρώτος και πάνω από 1 εκατ. ο δεύτερος. Ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτης έχει ρυθμίσει και εξυπηρετεί τα οφειλόμενα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο όλων των οφειλών προς την ΕΥΑΘ ΑΕ, που ανέρχονται σε 15-16 εκατ ευρώ.

Δημόσιο αγαθό είναι το νερό

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και εν όψει μεταφοράς της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο αλλά και πώλησης ποσοστού 23% του δημοσίου, ο επικεφαλής της εταιρείας ρωτήθηκε για την θέση του σχετικά με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, για να απαντήσει:

«Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης. Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκε και πρέπει να γίνει σεβαστή από την ελληνική κυβέρνηση η τοποθέτηση αυτή όπως και να ενταχθεί σχετική πρόβλεψη στη σχεδιαζόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να το διαχειρίζεται δημόσια επιχείρηση. Θα λάμβουμε μέρος (σ.σ η διοίκηση της ΕΥΑΘ), στη συζήτηση που αναμένουμε να γίνει, με τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της πώλησης του 23%».