Skip to main content

ΕΥΑΘ και δήμος Θεσσαλονίκης μαζί για την Ατζέντα του Αστικού Νερού

Η Θεσσαλονίκη υπέγραψε τη Δήλωση του Πόρτο πρώτη ανάμεσα στις 20 ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχουν στην Ομάδα Διαβούλευσης.

Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της Ατζέντας του Αστικού Νερού 2030 (Urban Water Agenda 2030) δίνουν πρώτοι πανευρωπαϊκά ΕΥΑΘ και δήμος Θεσσαλονίκης στο αυριανό συνέδριο Ευρωπαίων δημάρχων στο Πόρτο, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Καινοτομίας για το Νερό.

Η Θεσσαλονίκη υπέγραψε τη Δήλωση του Πόρτο πρώτη ανάμεσα στις 20 ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχουν στην Ομάδα Διαβούλευσης για τη διαμόρφωση της στρατηγικής της UWA2030 κι εκπροσωπούνται από τις δημοτικές τους επιχειρήσεις ή και εταιρείες διαχείρισης ύδατος όπως η ΕΥΑΘ. Σκοπός είναι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες πολιτικές και να ληφθούν οι απαραίτητες δράσεις που θα διευκολύνουν τη συνεργασία ευρωπαϊκών πόλεων κι Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χάραξη βιώσιμης πολιτικής στον τομέα της διαχείρισης του αστικού νερού.

«Η βιώσιμη διαχείριση του κύκλου νερού των πόλεων διασφαλίζει την υψηλή ποιότητά του, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα των υδάτινων πόρων. Η ΕΥΑΘ είναι πάντα παρούσα στο ‘τραπέζι’ της συζήτησης για τη διαμόρφωση πολιτικών και συνεργασιών που οδηγούν στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για τα υδάτινα αποθέματα. Το νερό είναι κοινό αγαθό και το όφελος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, καθημερινή προτεραιότητά μας», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης.

«Το νερό είναι το πιο πολύτιμο κοινό αγαθό και η ορθολογική διαχείρισή του απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με αυτήν την πεποίθηση εκτιμήσαμε ότι η Θεσσαλονίκη δε θα μπορούσε να απουσιάζει από την κρίσιμη συζήτηση για τη στρατηγική διαχείρισής του. Για τον λόγο αυτόν αποφασίσαμε να υπογράψουμε τη Δήλωση του Πόρτο και να υποστηρίξουμε την ΕΥΑΘ, με την οποία έχουμε άριστη συνεργασία και ως αρμόδιος φορέας εκπροσωπεί την πόλη μας στη σημαντική αυτή ευρωπαϊκή προσπάθεια», αναφέρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο βασικός πυρήνας της Ομάδας Διαβούλευσης της UWA2030 δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από σχετική πρόσκληση των φορέων - διοργανωτών ICLEI και EUROCITIES. Τα μέλη της προέρχονται από διαφορετικές περιοχές ανά την Ευρώπη, είκοσι πόλεις διαφορετικού μεγέθους που έρχονται αντιμέτωπες με ποικίλες προκλήσεις σε θέματα νερού και μπορούν να συνεισφέρουν με διαφορετικές εμπειρίες, καινοτόμες λύσεις και πρακτικές. Στην αξιοποίηση αυτής ακριβώς της τεχνογνωσίας και στην ανταλλαγή εμπειριών αποσκοπεί η Δήλωση του Πόρτο και η «συζήτηση» που τη συνοδεύει, έτσι ώστε να αναδειχθούν τελικά οι δράσεις για μια ενιαία, συνολική αντιμετώπιση των προκλήσεων του νερού στις ευρωπαϊκές πόλεις, όπως και η ανάγκη για την ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και των απλών πολιτών.