Skip to main content

ΕΥΑΘ: Απεργία των εργαζομένων κατά της ιδιωτικοποίησης

Ζητούν να αποσυρθούν ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ από το νομοσχέδιο για το Υπερταμείο. Έκκληση στους πολίτες να υπογράψουν κείμενο διαμαρτυρίας.

Απεργία 24ωρη για αύριο, ημέρα που κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ Α.Ε., οι οποίοι ζητούν από τους πολίτες, μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα www.sostetonero.gr, να υπογράψουν τη φόρμα διαμαρτυρίας με την οποία καλούν τους 300 της Βουλής, να απαιτήσουν να αποσυρθούν ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ από το σχέδιο νόμου για το Υπερταμείο.

Όπως δήλωσαν στη Voria.gr μέλη του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, η κυβερνητική απόφαση για ένταξη της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, είναι σε ευθεία αντίθεση με τη βούληση των Θεσσαλονικέων, που το Μάιο του 2014, στη συντριπτική τους πλειοψηφία(σ.σ όσων είχαν συμμετάσχει στη διαδικασία), είχαν ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι το μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση, είναι το ίδιο με εκείνο της ιδιωτικοποίησης που είχε επιλέξει η κυβέρνηση Καραμανλή(σ.σ περίοδος 2008-2009) καθώς τα ίδια ποσοστά μετοχών θα πωληθούν σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει και το μάνατζμεντ της εταιρείας.

Το γεγονός ότι το 51% της εταιρείας θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του δημοσίου, υποστηρίζουν, δεν θα εγγυάται ότι το νερό θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό αγαθό. Αντίθετα ο ιδιώτης επενδυτής θα διαχειριστεί το νερό, σαν ένα οποιοδήποτε άλλο, εμπορεύσιμο αγαθό.

Οι συνδικαλιστές της ΕΥΑΘ, οι οποίοι έχουν ήδη κάνει επαφές με βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, δηλώνουν απογοητευμένοι από την στάση των 300, που είτε τάσσονται ανοικτά υπέρ της ιδιωτικοποίησης, είτε δηλώνουν ότι δεν μπορούν παρά να συνταχθούν με την κυβερνητική επιλογή για να μη πληγεί η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εν τούτοις, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης και για μία ακόμη φορά ζητούν την υποστήριξη των πολιτών.