Skip to main content

ΕΥ: Απαραίτητη η άμεση ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης

Η επάνοδος της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το γ' 3μηνο του 2016 αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ.

Τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, κατέγραψε η Ελλάδα στο γ’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ernst & Young (EY), η οποία σε κάθε περίπτωση, καθιστά αναγκαία την άμεση ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.

«Η επάνοδος της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη, σε μία περίοδο που η Ευρώπη περιβάλλεται από αυξημένες γεωπολιτικές ανησυχίες» σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, Παναγιώτης Παπάζογλου, χαιρετίζοντας τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας.

Σημειώνεται ότι σε τριμηνιαία βάση, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στις χώρες της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,3%. Ειδικά στην Ελλάδα, η μεταβολή του ΑΕΠ ανήλθε στο +0,8% - την υψηλότερη επίδοση, μετά τη Σλοβενία (+1%).

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΥ, η επιτυχία αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία εφησυχασμού. «Για να καταστεί βιώσιμη και να συνεχιστεί αυτή η ανάπτυξη είναι απαραίτητη η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» τονίζει ο κ. Παπάζογλου και επισημαίνει ότι «μόνο έτσι θα αρχίσει να περιορίζεται το κλίμα αβεβαιότητας και η χώρα να θεωρείται ως ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».     

Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ευρώπη

Παρά την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, καθώς και την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών, τα σχέδια για επενδύσεις στην Ευρώπη, κατά τα επόμενα τρία χρόνια, εμφανίζονται ισχυρά, με το 56% των διεθνών επενδυτών να σχεδιάζει να αυξήσει την παρουσία του στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της EY.

Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα της αντίστοιχης έρευνας της EY που διενεργήθηκε τον Μάιο του 2016, σύμφωνα με την οποία μόνο το 36% των Ευρωπαίων επενδυτών έδειχνε θετική επενδυτική προδιάθεση για την Ευρώπη.

Οι επενδυτικοί κίνδυνοι

Οι επενδυτές ανέφεραν την αστάθεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο ως την κύρια ανησυχία τους, όσον αφορά στα μελλοντικά επενδυτικά τους σχέδια. Παρόλα αυτά, το ανθρώπινο κεφάλαιο, η ικανότητα καινοτομίας και η μεγάλη, ενιαία αγορά, καθώς και το παραγωγικό σύστημα της Ευρώπης, εξακολουθούν να αποτιμώνται θετικά.

Από τους 254 παγκόσμιους επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΥ, το 37% θεωρεί την υψηλή μεταβλητότητα του συναλλάγματος, των βασικών εμπορευμάτων και των κεφαλαιαγορών ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για τις επενδυτικές αποφάσεις στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, το 32% ανέφερε την οικονομική και πολιτική αστάθεια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) - εκτός του Brexit - ως το δεύτερο μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ ακολούθησαν οι επιπτώσεις του Brexit με 28%.