Skip to main content

«Ευθύνη της κυβέρνησης και όχι της ΕΕ τα πρόσθετα μέτρα»

O ρόλος της ΕΕ είναι εποπτικός και η συγκεκριμενοποίηση των πρόσθετων μέτρων είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλφατάζ.
O ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εποπτικός και η συγκεκριμενοποίηση των πρόσθετων μέτρων είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλφατάζ μία ημέρα μετά τη χθεσινή επίσκεψη του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν στην Αθήνα. «Την πρωταρχική πολιτική ευθύνη για τη λήψη μέτρων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων την έχει η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Αλφατάζ.

Ο ίδιος εκπρόσωπος ερωτηθείς αν η Επιτροπή ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην περικοπή του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, απάντησε ότι η Επιτροπή επισήμως δεν προβαίνει σε ανάλογες συστάσεις και πρόσθεσε ότι ο Όλι Ρεν στην επίσκεψή του στην Αθήνα πέρασε το σαφές μήνυμα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα πρέπει να μειωθεί κατά 4% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010.  Παράλληλα, ο Α. Αλφατάζ συμπλήρωσε ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι μεγάλος και ότι το μισθολογικό κόστος του δημοσίου πρέπει να μειωθεί.

Τέλος, ερωτηθείς αν ο Επίτροπος Ρεν παρουσίασε στις ελληνικές αρχές κάποιο συγκεκριμένο μέτρο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ο Α. Αλφατάζ δήλωσε ότι οι συζητήσεις του Επιτρόπου με τους αρμόδιους υπουργούς επικεντρώθηκαν στις προσπάθειες προσαρμογής της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι ο βασικός σκοπός της επίσκεψης του Επιτρόπου Ρεν στην Αθήνα, ήταν να συζητήσει με τις αρμόδιες αρχές ποια μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση.

Εξάλλου,  ο Όλι Ρεν είναι ικανοποιημένος από την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση «να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, ο κ. Ρεν διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με την άποψη της Επιτροπής για την ανάγκη να ληφθούν επιπλέον πρόσθετα μέτρα, είτε μέσω περικοπής των δαπανών είτε μέσω της αύξησης των εσόδων. Και αυτό, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.