Skip to main content

Ευρώπη και Ασία οι μεγαλύτεροι δανειστές της Αυστραλίας

Οι χώρες που κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αυστραλιανών κυβερνητικών ομολόγων είναι ευρωπαϊκές χώρες εκτός ευρωζώνης, με πρώτη τη Βρετανία (4,9% του δημοσίου χρέους).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αυστραλιανό Γραφείο Οικονομικής Διαχείρισης, οι χώρες που κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αυστραλιανών κυβερνητικών ομολόγων είναι ευρωπαϊκές χώρες εκτός ευρωζώνης, με πρώτη τη Βρετανία (4,9% του δημοσίου χρέους).

Το ποσό των κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους ανέρχεται στα 10 δισ. δολάρια και αφορά σε ομοσπονδιακά ομόλογα αλλά και πολιτειακά. Ακολουθούν οι χώρες της βορείου Ασίας (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα), με ομόλογα αξίας 8,2 δισ. δολαρίων.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αναλογούν στο 38% του συνολικού χρέους, με το υπόλοιπο ποσοστό να βρίσκεται στα χέρια εταιρειών που έχουν ως βάση τους την Αυστραλία, για τις οποίες όμως δεν υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά στο ποιους εκπροσωπούν, εφόσον το Γραφείο δεν μπορούσε να τις υποχρεώσει να αποκαλύψουν τους κατόχους των ομολόγων.

Ο επικεφαλής της τράπεζας ΝΑΒ, Πίτερ Τζιόλι, εκτιμά, πάντως, ότι το εύρος των κατόχων αυστραλιανών κρατικών ομολόγων αποδεικνύει πως υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η Αυστραλία είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της. Ο οικονομολόγος της Citigroup, Τζοσούα Γουίλιαμσον, δήλωσε ότι η Αυστραλία είναι ελκυστική στους επενδυτές, λόγω τόσο της εγγύτητάς της στην Ασία όσο και των προοπτικών ανάπτυξής της.