Skip to main content

Ευρωπαϊκή λύση επιθυμεί η Ελλάδα, τονίζει ο Παπακωνσταντίνου

Ευρωπαϊκή λύση στα δημοσιονομικά της προβλήματα επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, δήλωση που δείχνει ότι η κυβέρνηση μάλλον εγκαταλείπει τη λύση του ΔΝΤ
Ευρωπαϊκή λύση στα δημοσιονομικά της προβλήματα επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο που διοργανώνει η International Herald Tribune στην Αθήνα, δήλωση που δείχνει ότι η κυβέρνηση μάλλον βάζει στην άκρη τη λύση του ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα σίγουρα θέλει ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Όπως υπογράμμισε η χώρα μας δεν προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου «ως επαίτης», καθώς «το πρόβλημα της οικονομίας μας είναι πρόβλημα της χώρας μας και θα το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας».

«Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρήματα από κανέναν. Δεν ψάχνουμε για από μηχανής Θεό, ξέρουμε ότι καλύτερη εγγύηση είναι η πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας & Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που εμπεδώνει την εμπιστοσύνη στους πολίτες, στους εταίρους μας, την ΕΕ, καθώς και στις διεθνείς αγορές», συμπλήρωσε.

«Αυτό που συζητείται και θα πρέπει να εφαρμοστεί είναι ότι, για χώρες οι οποίες κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, πρέπει να υπάρχει ένας πολιτικός μηχανισμός που να στηρίζει τις προσπάθειες των χωρών αυτών», υποστήριξε.

Είναι εξαιρετικά θετικό ότι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας. Με βάση όλα αυτά αναμένουμε κι ένα θετικό αποτέλεσμα από τη σύνοδο της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός στο ζήτημα του δανεισμού της χώρας μας: η Ελλάδα έχει απόλυτη δυνατότητα να συνεχίσει να ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες και να δανείζεται από διεθνείς αγορές. Όσο παραμένει σταθερή η χώρα μας στο στόχο που έχει θέσει με το ΠΣΑ και την εντολή που έχει λάβει ως κυβέρνηση να αλλάξει τα πράγματα τόσο θα πέφτουν τα σπρεντ, ανέφερε.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ήταν απόλυτα κατηγορηματικός στο ότι ο στόχος του ΠΣΑ για μείωση του ελλείμματος στην επόμενη τριετία από 12,7% σε κάτω από 3% θα επιτευχθεί. «Θα είναι μια πρωτοφανής μείωση, που δεν έχει δει ποτέ άλλη χώρα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης χειρότερους από αυτούς που προβλέπει η κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι όλες αυτές οι εκτιμήσεις έχουν ενσωματωθεί στις υποθέσεις ενός πιο απαισιόδοξου σεναρίου.

Αναφερόμενος στο φορολογικό, είπε ότι θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή και θα ψηφιστεί στις επόμενες εβδομάδες. «Με το φορολογικό δημιουργούνται πραγματικές τομές στο φορολογικό σύστημα της χώρας, δημιουργείται ένα πλέγμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και πιο δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των εσόδων και τη μείωση των δαπανών, επαναλαμβάνοντας στοιχεία από την πορεία τους το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2008. Τα έσοδα ήταν πάνω 13% και οι δαπάνες κάτω 10%, επεσήμανε.