Skip to main content

Eurogroup: Έκκληση για αξιοποίηση του δημοσιονομικού «χώρου»

Eκτιμάται ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα υποχωρήσει στο 1,5% του ΑΕΠ το 2017, έναντι 1,8% το 2016 και 6,3% το 2009.

Να χρησιμοποιήσουν το δημοσιονομικό περιθώριο για φιλο-αναπτυξιακούς σκοπούς κάλεσε εκ νέου τις πλεονασματικές χώρες της Ευρωζώνης το Eurogroup, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της πρωινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία θα πρέπει να αξιοποιήσουν το ευνοϊκό ισοζύγιο του προϋπολογισμού τους, προκειμένου να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση και την αναπτυξιακή τους δυναμική» επισημαίνει μεταξύ άλλων, το Eurogroup.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν τα προσχέδια των προϋπολογισμών σε Γαλλία, Ιρλανδία, Λετονία, Μάλτα και Αυστρία, τα οποία σε γενικές γραμμές, ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες τους Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στον αντίποδα, σε κίνδυνο βρίσκονται οι προϋπολογισμοί οκτώ κρατών – μελών και συγκεκριμένα των Βέλγιο, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Το Eurogroup απέδωσε τα εύσημα στις παραπάνω χώρες για τα επιπλέον μέτρα που έχουν δεσμευτεί να λάβουν οι παραπάνω χώρες και ανέφερε ότι θα επανεξετάσει τη δημοσιονομική τους κατάσταση, τον Μάρτιο του 2017.

Σχετικά με την Κύπρο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέστησαν αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των στόχων του προϋπολογισμού.

Συνολικά, εκτιμάται ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα υποχωρήσει στο 1,5% του ΑΕΠ το 2017, έναντι 1,8% το 2016 και 6,3% το 2009. Όσον αφορά το χρέος, αναμένεται να περιοριστεί στο 90,6% έναντι 91,6% το 2016 και 94,6% το 2014.