Skip to main content

Eurobank: Άνοιγμα σε κυπριακές επιχειρήσεις με το Trade Club Alliance

Σε εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι νέες δυνατότητες διεθνούς εμπορικής δικτύωσης και ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας για τις κυπριακές επιχειρήσεις

Οι νέες δυνατότητες διεθνούς εμπορικής δικτύωσης και ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας που ανοίγονται για τις κυπριακές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της συνεργασίας - για Κύπρο και Ελλάδα - που έχει διασφαλίσει η Eurobank με τη συμμετοχή της στο “Trade Club Alliance” και η στρατηγική συμμαχία του Ομίλου Eurobank με την Banco Santander, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 10 Μαΐου 2018, στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus στη Λευκωσία.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κύπρου, κ. Μιχάλης Λούης. Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 επιχειρηματικοί πελάτες της Τράπεζας, ήταν, εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού της Κύπρου, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ομίλου Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου.

Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη δομή και τη λειτουργία του πρώτου παγκόσμιου ψηφιακού δικτύου διασύνδεσης επιχειρήσεων που υποστηρίζεται από τράπεζες. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Jon Barañano Gaviña, Global head of non-Financial Services της Banco Santander & Πρόεδρο του “Trade Club Alliance”, και από τον κ. Μιχάλη Τσαρμπόπουλο, Βοηθό Γενικό Διευθυντή & Επικεφαλής Τομέα Global Transaction Banking Eurobank, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο Eurobank στο “Trade Club Alliance”.

Στην τοποθέτησή του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ομίλου Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η Eurobank, μια τράπεζα που συνδέεται παραδοσιακά με την επιχειρηματικότητα, επένδυσε και επενδύει σταθερά, ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες, στο απαιτητικό ταξίδι της εξωστρέφειας και στηρίζει με συνέπεια υγιείς δυναμικές επιχειρήσεις, εντός και εκτός συνόρων.

Στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η συνεργασία μας με εταίρους διεθνείς τράπεζες, όπως η Banco Santander, δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες και σημαντικές προοπτικές για τις κυπριακές και τις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας. Θεωρούμε τις επιχειρήσεις κινητήριες δυνάμεις της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης και τις στηρίζουμε, όχι μόνο χρηματοδοτικά, αλλά και με σειρά πρωτοβουλιών ώστε να αξιοποιήσουν την παγκόσμια διασύνδεση με ισχυρούς και αξιόπιστους εταίρους».

Εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης ο υπουργός Ενέργειας Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού της Κύπρου, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε: «Στις μέρες μας η δυναμική του διαδικτύου στο διεθνές εμπόριο είναι αδιαμφισβήτητη, γεγονός που καθιστά άκρως απαραίτητα για το σύγχρονο επιχειρείν, εργαλεία όπως είναι το Exportgate, μια από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές πύλες για θέματα εξαγωγών και εισαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών που στοχεύει στην προώθηση της επιχειρηματικής δικτύωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας μετά από τη χρηματοπιστωτική κρίση που κορυφώθηκε στις αρχές του 2013. Εύχομαι η ηλεκτρονική πύλη Exportgate να αξιοποιηθεί στο μέγιστο για τις επιχειρήσεις μας».

Αναφερόμενος στα οφέλη της νέας συμφωνίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Κύπρου, κ. Μιχάλης Λούης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Eurobank Κύπρου, στα 11 χρόνια επιτυχημένης πορείας της, έχει αποδείξει με έργα και μετρήσιμα αποτελέσματα την προσήλωση της στο να προπορεύεται και να καινοτομεί, στηρίζοντας τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας. Οι νέες ευκαιρίες που ανοίγονται για τις κυπριακές και τις ελληνικές επιχειρήσεις με το “Trade Club Alliance” και τη σύμπραξη του Ομίλου Eurobank με την Banco Santander, επιβεβαιώνουν τη στρατηγική προσήλωση του Ομίλου μας στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Τέτοιες πρωτοβουλίες ταυτίζονται απόλυτα με την απόφαση του Ομίλου μας να είναι διορατικός και να εξελίσσεται, προσφέροντας στους πελάτες του αναβαθμισμένες υπηρεσίες και προϊόντα, προσαρμοσμένα στις σύγχρονες τάσεις της διεθνούς αγοράς και του παγκοσμίου εμπορίου».

O πρόεδρος του “Trade Club Alliance”, κ. Jon Barañano Gaviña, Global head of non-Financial Services στην Banco Santander, αναφερόμενος στη συμφωνία δήλωσε: «Η συμμετοχή της Eurobank στο “Trade Club Alliance” είναι τιμή για εμάς. Μοιραζόμαστε με την Eurobank το όραμα να προσφέρουμε στήριξη στις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της διεθνούς τους επέκτασης, παρέχοντάς τους τα μέσα, τα εργαλεία και τις υπηρεσίες που θα τους επιτρέψουν να ανοίξουν νέες αγορές ή να εδραιώσουν θέση σε αυτές. Αυτός είναι ο σκοπός για τον οποίο γεννήθηκε το “Trade Club Alliance”».

Στο δίκτυο του “Trade Club Alliance” συμμετέχουν η Banco Santander, η Nordea, η KBC, η Banco BPM, η IBK, η Attijariwafa, η SCB- Siam Commercial Bank, η Abu Dhabi Commercial Bank, η Credit Agricole και η Eurobank. Μέχρι τα τέλη του 2018, το Club αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες από 50 χώρες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αγορών στόχων όπως Η.Π.Α, Λατινική Αμερική, Βόρεια και Δυτική Αφρική, Κίνα, Σκανδιναβία και σημαντικό αριθμό των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ένταξη της Eurobank, ως ένα από τα πρώτα και βασικά μέλη, στο πρώτο παγκόσμιο ψηφιακό δίκτυο διασύνδεσης επιχειρήσεων, το “Trade Club Alliance”, που υποστηρίζεται μέχρι στιγμής από δέκα (10) μεγάλους διεθνείς τραπεζικούς ομίλους, καλύπτοντας σαράντα (40) χώρες, διασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους πελάτες της Τράπεζας, συνδέοντας τις κυπριακές και τις ελληνικές επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα δίκτυα διεθνούς εμπορίου.

Μέσω του “Trade Club Alliance”, κυπριακές και ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε πάνω από 15.000 εταιρείες / πελάτες διεθνών τραπεζών, ενώ, το 2020, ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τις 100.000, καλύπτοντας – σχεδόν - το σύνολο των σημαντικότερων αγορών του κόσμου μέσω της συμμετοχής τουλάχιστον 15 τραπεζικών ομίλων.

Το “Exportgate”, η ηλεκτρονική πύλη διεθνούς εμπορίου και επιχειρηματικής δικτύωσης που δημιούργησε η Eurobank το 2013, αποτέλεσε μοντέλο με σημαντικό ρόλο στη λειτουργική ανάπτυξη του “Trade Club Alliance” ανοίγοντας το δρόμο στην Eurobank για τη συμφωνία με τους διεθνείς τραπεζικούς ομίλους.
Αναπτύσσεται τώρα και στην Κύπρο σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).

Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών που πραγματοποιεί το “Trade Club Alliance” και συμπληρωματικά με τις δράσεις του δικτύου, εγκαινιάσθηκε μια νέα πρωτοβουλία, το “Trade Corridor”, που στόχο έχει να φέρει σε επαφή -με τη βοήθεια των τραπεζών- επιλεγμένες επιχειρήσεις μέλη του Club, και να προωθήσει επιχειρηματικές συνεργασίες.
Το πρώτο “Trade Corridor” πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018, στο κτίριο Διοίκησης της Eurobank στην Αθήνα, και συμμετείχαν επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις – μέλη του “Eurobank Trade Club”, που δικτυώθηκαν με αντίστοιχες επιχειρήσεις - πελάτες του Ομίλου Banco Santander.