Skip to main content

Eurobank: Αυτοί οι κλάδοι στήριξαν την απασχόληση στο β' τρίμηνο

Από το β’ τρίμηνο του 2014, η απασχόληση στην ελληνική οικονομία παρουσιάζει συνεχή ανοδική πορεία - Ποιοι κλάδοι είχαν αρνητική συνεισφορά

Ο δημόσιος τομέας, ο τουρισμός και η μεταποίηση αποτέλεσαν τους βασικούς μοχλούς ενίσχυσης της απασχόλησης, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2016, όπως συμπεραίνει στην οικονομική έκθεσή της «7 Ημέρες Οικονομία» η Eurobank.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της τραπέζης διαπιστώνεται ότι από το β’ τρίμηνο του 2014, η απασχόληση στην ελληνική οικονομία παρουσιάζει συνεχή ανοδική πορεία.

Ειδικά κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2016, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,13% σε ετήσια βάση, έναντι 2,91% στο α’ τρίμηνο. Οι κύριοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, από τους οποίους προήλθε η αύξηση, ήταν

- η μεταποίηση
- οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος & εστίασης
- η δημόσια διοίκηση, άμυνα και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση

Πιο αναλυτικά, ο πρώτος κλάδος συνεισέφερε 0,50 ποσοστιαίες μονάδες στον ετήσιο ρυθμό μεταβολής της απασχόλησης, ο δεύτερος είχε παρόμοια συνεισφορά και ο τρίτος είχε την υψηλότερη συμμετοχή, με 0,76 μονάδες.

Ποιοι κλάδοι χωλαίνουν

Από την άλλη πλευρά, οι κλάδοι των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων και των άλλων δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών είχαν τη μεγαλύτερη αρνητική συνεισφορά της τάξης των 0,54 μονάδες και 0,33 μονάδες, αντίστοιχα.

Για το σύνολο της περιόδου β’ τρίμηνο 2014 - β’ τρίμηνο 201, η μέση ετήσια αύξηση της απασχόλησης κατά 1,85% προήλθε κατά κύριο λόγο από τους παρακάτω κλάδους:

- δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (+0,94%), χονδρικό και
- λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (+0,45%),
- μεταποίηση (+0,26%) και διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (+0,26%).

«Συνεπώς», συμπεραίνει καταληκτικά η Eurobank, «η αύξηση της απασχόλησης που καταγράφηκε τα δύο τελευταία χρόνια, στηρίχτηκε κυρίως στον τουρισμό και με μικρότερη συμμετοχή, στο εμπόριο και στη μεταποίηση».