Skip to main content

EurEau: Οι εταιρείες ύδρευσης της Ευρώπης συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη

Την ανάγκη για καινούργιες, επαρκέστερες υποδομές και προβλέψεις σε θέματα επάρκειας νερού επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης.

Η νέα, υπό αναθεώρηση ευρωπαϊκή Οδηγία για την Ποιότητα του Πόσιμου Νερού, η «ευθύνη» των βιομηχανιών για τις εκροές τους στις πηγές και την εμφάνιση νέων ρυπαντών και η… τύχη των φαρμακευτικών ουσιών στο περιβάλλον βρέθηκαν στο τραπέζι των διήμερων τεχνικών συζητήσεων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας εταιρειών ύδρευσης EurEau-1, που φιλοξενήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Την ανάγκη για καινούργιες, επαρκέστερες υποδομές, για προβλέψεις σε θέματα επάρκειας νερού, αλλά και για επαγρύπνηση σε ζητήματα ποιότητας υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή επισήμανε, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης.

«Η προστασία των πηγών του πόσιμου νερού πρέπει να αποτελέσει σημείο αιχμής στη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να είναι διασφαλισμένη η υδροδότηση σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρώπης», τόνισε ο πρόεδρος της EurEau-1, Άριεν Φρεντς. «Η Eureau συμμετέχει ενεργά στις δράσεις των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της προσβασιμότητας σε νερό και συνθήκες υγιεινής για όλους. Τα μέλη μας στοιχίζονται απολύτως πίσω από τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών για το νερό και την υγιεινή (SDG6), και εργάζονται για την υλοποίησή τους. Αυτό που αναδεικνύεται κάθε φορά στο τέλος των συναντήσεών μας, είναι ότι, ανεξάρτητα από το πώς αποφασίζει κάθε κράτος - μέλος να οργανώσει τα ‘νερά’ του, οι δομές διαχείρισής τους οφείλουν να είναι διαυγείς κι αποτελεσματικές», επισήμανε ο γενικός διευθυντής της Eureau-1, Όλιβερ Λέμπελ.

Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε διαβούλευση το σχέδιο της Ε.Ε. για την αναθεώρηση της οδηγίας για το πόσιμο νερό και η EurEau-1 ασχολείται εντατικά με το θέμα, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), Μάρκος Σκληβανιώτης. «Συμπορευόμαστε απόλυτα με τις προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τα επιχειρήματά μας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος τόσο την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι εντυπωσιακή η συνάφεια των προβλημάτων στον τομέα του πόσιμου νερού, από τη Νορβηγία μέχρι την Κύπρο! Άλλο τόσο εντυπωσιακή όμως είναι κι η δημιουργική σύγκλιση των μελών της Eureau σε κοινές προτάσεις, τεχνικές και πολιτικές, προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα», κατέληξε.

Ο εκπρόσωπος της ΕΥΑΘ στην επιτροπή Κώστας Ζαμπέτογλου σημείωσε, τέλος, ότι «η συμμετοχή της εταιρείας μας σε αυτές τις συναντήσεις έχει διττό χαρακτήρα: αφενός την ενημέρωσή μας για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στον τομέα και μακροπρόθεσμα την ευκολότερη προσαρμογή μας σε αυτές, αφετέρου δε την ανάδειξη και προώθηση των δικών μας, ελληνικών ‘αναγκών’ στον τομέα του νερού σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο».