Skip to main content

Ευκαιρίες για αγορά κατοικίας εν μέσω κρίσης

Τα χαμηλά επιτόκια και η αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, που αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού, δημιουργούν σήμερα μοναδικές ευκαιρίες στην αγορά κατοικίας, οι οποίες αύριο
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Αξιόλογες ευκαιρίες παρουσιάζονται στην αγορά κατοικίας λόγω των ιστορικά χαμηλών τιμών στις τιμές ακινήτων, αλλά και εξαιτίας των πολύ ελκυστικώνεπιτοκίων, ακόμα και στα μακράς χρονικής διάρκειας στεγαστικά δάνεια. Παρά το γεγονός ότι το 2009 καταγράφηκε κάθετη πτώση στις χορηγήσεις των στεγαστικών δανείων σε ποσοστό που φθάνει το 64% σε σχέση με το 2005, κατά τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες βελτιώνουν διαρκώς τους όρους δανεισμού.

Σύμφωνα με τον διευθυντή εταιρίας συμβούλων τραπεζικών χορηγήσεων, κ. Γιώργο Παπαβασιλείου, τα δάνεια που ενδείκνυνται αυτή την εποχή είναι είτε τακυμαινόμενα είτε τα σταθερά 2ετίας-3ετίας, που έχουν πολύ χαμηλόεπιτόκιο. Όμως, όπως τονίζει ο ίδιος στη Voria.gr, το ιδανικό δάνειο, το οποίο προτείνεται από τιςτράπεζες, αλλά και προτιμάται περισσότερο από τους καταναλωτές, είναιτο κυμαινόμενο, με δυνατότητα μετατροπής του σε σταθερό, σε περίπτωσηαύξησης των επιτοκίων.

Ο κ. Παπαβασιλείου εξηγεί ότι οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες βελτιώνουν διαρκώς τους όρουςδανεισμού, θέτοντας, ωστόσο, μεγαλύτερους περιορισμούς. Κατά την εκτίμησήτου, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν τη«στρόφιγγα» και δεν σκοπεύουν να την κλείσουν, αλλά να κάνουναυστηρότερα τα κριτήρια χορηγήσεων.

«Η κάμψη των τελευταίων ετών στο χώρο των ακινήτων έχει δημιουργήσει μοναδικές ευκαιρίες στην αγορά κατοικίας, οι οποίες δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Τα πολύ χαμηλά επιτόκια κάνουν ακόμα ευνοϊκότερες τις συνθήκες», υπογραμμίζει από την πλευρά του στη Voria.gr ο κ. Νίκος Μανομενίδη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Μεσιτών Θεσσαλονίκης. 

Σημειώνει, ωστόσο, ότι το Δημόσιο δεν θα μπορεί να στηρίζει για πολύκαιρό ακόμη το δανεισμό των νοικοκυριών, καθώς αντιμετωπίζει και τοίδιο προβλήματα δανεισμού. «Θα πρέπει ο κόσμος που έχει τα λεφτά τουαποταμιευμένα, να κατευθυνθεί σε επενδύσεις, αφού το πρόβλημαεντοπίζεται στην πραγματική οικονομία», προσθέτει.

Κατά τον κ. Μανομενίδη, ο κίνδυνος να κλείσουν οι τράπεζες ακόμη περισσότερο τη «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης είναιορατός, με αποτέλεσμα η δεδομένη χρονική συγκυρία να μοιάζει ακόμακαταλληλότερη για την αγορά κατοικίας. Όπως, μάλιστα, εκτιμά ο ίδιος, η ανάκαμψη στην κτηματαγορά μετατίθεται για το 2012.

Η εικόνα της αγοράς

Όπως τονίζουν όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο του real estate, το 2010 αναμένεται να είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά και θα απαιτηθούν πολλές διορθωτικές κινήσεις για να ανακάμψει η αγορά ακινήτων, καθώς πολλές νεόδμητες κατοικίες παραμένουν «στα αζήτητα».

Κατά 64% έχει υποχωρήσει η χορήγηση στεγαστικών δανείων το 2009, έναντι του 2005, δίνοντας και την εικόνα κάμψης της αγοράς, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων Βορείου Ελλάδος (ΣΙΑΒΕ), Κωνσταντίνος Ζήκας. «Ο κόσμος πλέον είναι πολύ επιφυλακτικός», συμπληρώνει.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, όπως τονίζει, ότι οι καταναλωτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στο ενοίκιο, καθώς η τιμή του, έναντι της δόσης του στεγαστικού δανείου, έχει σημειώσει πτώση 30% τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μη κρίνεται συμφέρουσα η αγορά κατοικίας. «Η αγορά θα συνεχίζει να επιδεινώνεται τα δύο επόμενα χρόνια», προσθέτει.

Από μέρους του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), Ιωάννης Παγώνης, τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των κατασκευών πλήττεται συνέχεια. Οι συνεχόμενοι φόροι (ΕΤΑΚ-Έκτακτη Εισφορά) έχουν δημιουργήσει πολύ αρνητικό κλίμα μεταξύ των αγοραστών, ενώ ο νόμος που προέβλεπε να εγγυάται το 25% των δανείων το ελληνικό Δημόσιο, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Κατά την εκτίμησή του, η αγορά θα αρχίσει να ανακάμπτει, όταν θα δοθούν κίνητρα και θα γίνουν κινήσεις, οι οποίες θα έχουν στόχο την τόνωση της αγοράς. «Η αγορά ακινήτου σημειώνει απώλειες 20% σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια», καταλήγει.