Skip to main content

Ευκαιριακές συνεργασίες στο...ΑΠΘ

Καλά λένε ότι διαβάζοντας τις προεκλογικές θέσεις των υποψηφίων -κάθε είδους- μαθαίνεις πράγματα και…θάματα. Το πρόγραμμα του «Αδέσμευτου Πανεπιστημιακού Ψηφοδελτίου» - ενόψει των πρυτανικών εκλογών σ
Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
melkar4@yahoo.gr


Καλά λένε ότι διαβάζοντας τις προεκλογικές θέσεις των υποψηφίων -κάθε είδους- μαθαίνεις πράγματα και…θάματα. Το πρόγραμμα του «Αδέσμευτου Πανεπιστημιακού Ψηφοδελτίου» - ενόψει των πρυτανικών εκλογών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο - αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ανάμεσα σε άλλες θέσεις του σχήματος με επικεφαλής την υποψήφια πρύτανη Βασιλική Δεληγιάννη-Κουϊμτζή (καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας) είναι ότι το συγκεκριμένο συστάθηκε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αρχών και θέσεων μετά από πολλές συζητήσεις και ζυμώσεις και «δεν  αποτελεί μια ευκαιριακή συνεργασία ανθρώπων που δεν είχαν συναντηθεί στο παρελθόν», όπως προφανώς συμβαίνει σε άλλα σχήματα του παρελθόντος ή του παρόντος!

Επίσης, όπως μας  διαβεβαιώνει (και μέσα από την ιστοσελίδα http://newton.ee.auth.gr/adesmeutopsifodeltio), «είναι ένα σχήμα αδέσμευτο, που δεν πρόσκειται σε καμιά παράταξη» και το κυριότερο «δεν επιζητά τη στήριξη κανενός μηχανισμού, αλλά απευθύνεται στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, στα μέλη ΔΕΠ, τους διοικητικούς υπαλλήλους και, κυρίως, στο σύνολο του φοιτητικού πληθυσμού, ο οποίος πρέπει να ενημερωθεί και να έρθει μαζικά να ψηφίσει»

Όσο το έψαχνα για να δω τι συμβαίνει στο ΑΠΘ, πριν τις… εκλογές - από τους ίδιους τους καθηγητές, υποψηφίους και μη - διαπίστωνα ότι υπάρχουν πολλοί που θέλουν προγραμματισμό, αξιολόγηση, λογοδοσία, αξιοκρατία, άνοιγμα και όσμωση με την κοινωνία, διαφάνεια, ορθολογική διαχείριση πόρων, απομόνωση της βίας, αυτοτέλεια των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τώρα γιατί αυτά δεν «παίζουν» και τελικά δεν συμβαίνουν μετά τις εκλογές - από νικητές και χαμένους – θέλει κι άλλο ψάξιμο…