Skip to main content

Έτσι θα είναι το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ (vid)

Η εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ γίνεται για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των τραπεζογραμματίων.

Στις 4 Απριλίου 2017 θα αρχίσει να κυκλοφορεί στη ζώνη του ευρώ το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ. Όπως και το τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ της σειράς «Ευρώπη», θα
περιλαμβάνει μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μιας μορφής από την ελληνική μυθολογία.

Η εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ γίνεται στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των τραπεζογραμματίων ευρώ. Οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος έχουν το καθήκον να διαφυλάσσουν την ακεραιότητα των τραπεζογραμματίων ευρώ βελτιώνοντας τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους.

Ένα από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι το ολόγραμμα. Θα περιλαμβάνει ένα παράθυρο με προσωπογραφία, ένα ευδιάκριτο χαρακτηριστικό ασφαλείας που είναι ορατό και στις δύο όψεις του τραπεζογραμματίου. Το παράθυρο γίνεται διαφανές όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως, αποκαλύπτοντας την προσωπογραφία της Ευρώπης και στις δύο όψεις. Το στοιχείο αυτό αποτελεί πρωτοποριακή εξέλιξη στην τεχνολογία παραγωγής τραπεζογραμματίων και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την παραχάραξη των τραπεζογραμματίων. Εκτός από αυτό το χαρακτηριστικό ασφαλείας, το τραπεζογραμμάτιο περιλαμβάνει έναν αριθμό με βαθυπράσινο χρώμα, ο οποίος αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται υπό γωνία.

Το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ είναι η ονομαστική αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ με την ευρύτερη χρήση: αντιστοιχεί σε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια – περίπου 45% – του συνόλου των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία.