Skip to main content

Έτος αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες το 2024

Πηγές των παραχωρησιούχων επιβεβαιώνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να ληφθούν αποφάσεις για τη διενέργεια ή όχι ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή της Κρήτης εντός του 2024

Εντός των επόμενων 12 μηνών αναμένεται να αποφασιστεί από τους παραχωρησιούχους, δηλαδή από την ExxonMobil και τη Helleniq Energy η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης στην Κρήτη. Όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ Α. Αϊβαλιώτης, τα πρώτα στοιχεία για τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη αναμένονται το Μάρτιο και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασιστεί εάν θα προχωρήσει η αδειοδότηση για γεώτρηση στα δυτικά της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το Φεβρουάριο του 2023 έχει ολοκληρωθεί το μεγάλο πρόγραμμα των σεισμικών ερευνών σε περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης από τους παραχωρησιούχους. Οι εταιρείες αυτήν την περίοδο ολοκληρώνουν την επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων προκειμένου να αξιολογήσουν τις προοπτικές και να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, δηλαδή στη διενέργεια της ερευνητικής γεώτρησης. Ήδη πάντως με δηλώσεις τους στελέχη της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής ΕΔΕΥΕΠ έχουν κάνει λόγο για ενθαρρυντικά δεδομένα, που δείχνουν την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων ιδίως στην περιοχή της Κρήτης.

Πηγές των παραχωρησιούχων επιβεβαιώνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να ληφθούν αποφάσεις για τη διενέργεια ή όχι ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή της Κρήτης εντός του 2024. Αντίθετα κρίνεται δύσκολο να δούμε τους επόμενους 12 μήνες τη διενέργεια γεωτρήσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει – εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά – εντός του 2025 εκτός εάν αποφασιστεί να διενεργηθούν και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, οπότε η διενέργεια της γεώτρησης θα μετατεθεί για το 2026.

Όπως τονίζουν γνώστες της αγοράς, σαφής εικόνα δεν μπορεί να προκύψει παρά μόνον μετά το επόμενο στάδιο που δεν είναι άλλο από τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων. Σε κάθε περίπτωση οι πρώτες εικόνες χαρακτηρίζονται ως ενθαρρυντικές για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αέριου, σε τέτοιο βαθμό ώστε μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι εταιρείες να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων σε συγκεκριμένους στόχους. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τους παραχωρησιούχους της Κρήτης και ιδίως την πλευρά των Αμερικανών της ExxonMobil να είναι ιδιαίτερα ζεστοί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy συνέλεξε από το υπέδαφος των θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης σχεδόν  διπλάσια  δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα , σε σχέση με την προβλεπόμενη ελάχιστη συμβατική υποχρέωση.

Δυνητικό μέγεθος

Για την περιοχή στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, που συνηγορούν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Τα στοιχεία είχαν αρχικά περιέλθει στην κατοχή της τότε Ελληνικά  Πετρέλαια από τα τέλη του 2015 και προέρχονται από τις πρώτες σεισμικές καταγραφές που είχε πραγματοποιήσει η νορβηγική εταιρεία PGS στην ευρύτερη περιοχή. Με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική δομή με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου Ζορ στην Αίγυπτο. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τομή ονομάστηκε "Τάλως” ενώ τα ευρήματα από τις σεισμικές καταγραφές της PGS χρησιμοποιήθηκαν για να προσελκυθούν οι ξένοι παραχωρησιούχοι.  

Πηγή: capital