Skip to main content

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι αγρότες του νομού Καρδίτσας

Για κοροϊδία κατηγορούν την κυβέρνηση οι αγρότες της περιοχής, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις εντός του χειμώνα, διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματά
Τις μηχανές των τρακτέρ τους «ζεσταίνουν» οι αγρότες του νομού Καρδίτσας, που εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις εντός του χειμώνα για τη διεκδίκηση λύσεων από την κυβέρνηση στα οξυμένα προβλήματά τους.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) έχει αποφασίσει η έναρξη των κινητοποιήσεων να γίνει σε νομαρχιακό επίπεδο στις αρχές Δεκέμβρη και να υπάρξει κλιμάκωσή τους σε πανθεσσαλικό επίπεδο σε συνεννόηση με την ΠΑΣΥ, εντός του Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ε.Ο.Α.Σ.Κ. κ. Βαγγέλης Μπούτας, υπογραμμίστηκε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση συνιστούν κοροϊδία για τους μικρομεσαίους αγρότες, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές των προϊόντων τους να υποχωρούν, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται  και το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της Ε.Ο.Α.Σ.Κ. έχει ως εξής:

- Αναπλήρωση εισοδήματος με βάση τις εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, κατάργηση ενισχύσεων στα μοναστήρια, περιορισμός και μείωση επιδοτήσεων στους μεγαλοαγρότες.

- Κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη (ετεροεπαγγελματίες), με βάση τα πρόσθετα εξωγεωργικά μεροκάματα. Κανένας αποκλεισμός σε συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες και εργαζόμενους.

- Προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας. Την κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

- Αγροτική παραγωγή που θα εξυπηρετεί πριν απ’ όλα τις εγχώριες διατροφικές ανάγκες. Αύξηση της παραγωγικότητας της αγροτικής παραγωγής με εκτέλεση έργων υποδομής, δίνοντας προτεραιότητα στα κτηνοτροφικά προϊόντα, τον εφοδιασμό του μεταποιητικού τομέα με εγχώριες πρώτες αγροτικές ύλες, για παραγωγή φτηνών και υγιεινών προϊόντων, με σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας ζωή στην ύπαιθρο.

- Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.

- Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

- Μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών κλπ.

- Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους για τρία χρόνια με παραγραφή των πανωτοκιών. Άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

- Άμεσος διπλασιασμός της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις γυναίκες. Την κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.

- Δωρεάν επιστημονική και τεχνική στήριξη από το κράτος σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες.

- Πλήρης ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και την άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.

- Διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες - κτηνοτρόφους και δωρεάν τοποθέτηση της κεντρικής εγκατάστασης ηλεκτροδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων.

- Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία και τη δημιουργία αθλητικών και Πολιτιστικών Κέντρων.

- Ολοκλήρωση του κλειστού δικτύου Σμοκόβου.

- Ολοκλήρωση των έργων της εκτροπής του Αχελώου στην Κεφαλή, κατασκευή του φράγματος Μουζακίου κ.ά.