Skip to main content

Έτοιμη να δανείσει την Ελλάδα με ευνοϊκά επιτόκια είναι η ΕΤΕπ

Χρηματοδοτήσεις που θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν τα 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα δεσμεύεται να χορηγήσει στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του αντιπροέδρου
Χρηματοδοτήσεις που θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν τα 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα δεσμεύεται να χορηγήσει στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της τράπεζας Πλούταρχου Σακελλάρη.

Τα δάνεια αυτά θα προορίζονται για τη χρηματοδότηση παραγωγικών, μακροπρόθεσμων επενδύσεων, ενώ δίνεται η δυνατότητα και χρηματοδότησης της εθνικής μας συμμετοχής για επενδύσεις από τα Διαρθρωτικά Ταμεία που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ. Μια επιπρόσθετη πηγή χρηματοδότησης, που δεν περιλαμβάνεται στις ανωτέρω προβλέψεις, είναι μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία θα υλοποιηθούν είτε ως δημόσια έργα είτε μέσω συμπράξεων/παραχωρήσεων, όπως το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι και η επέκταση της Αττικής Οδού.

Οι χρηματοδοτήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και αναμένεται να υπογραφούν τους ερχόμενους μήνες αφορούν μία ανεξάρτητη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργεί με αέριο στη Θήβα, την αναβάθμιση του διυλιστηρίου των "Ελληνικών Πετρελαίων" στην Ελευσίνα, την επέκταση του μετρό της Αθήνας, ένα νέο δάνειο στην Alpha Bank για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μία τουριστική επένδυση στην Πελοπόννησο (Hydra Beach) και έργα στον τομέα της παιδείας-σχολεία που πραγματοποιούνται εν μέρει ως δημόσια έργα στο σύνολο της χώρας και εν μέρει μέσω ΣΔΙΤ- στην Αττική.

Όπως ανέφερε ο κ. Σακελλάρης, η επίτευξη του στόχου της ΕΤΕπ για υψηλές χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ενεργό και διαρκή συνεργασία με τον εγχώριο τραπεζικό τομέα σε όλους τους τομείς. Τομείς όπως η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η συγχρηματοδότηση μεγαλύτερων επιχειρήσεων και η κοινή συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο δομών project finance και ΣΔΙΤ. Θα καθοριστεί όμως και από παράγοντες, όπως η απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα, η ανάπτυξη των περιφερειακών αγορών αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, η επείγουσα ανάγκη βελτίωσης των σιδηροδρομικών, αερολιμενικών και λιμενικών υποδομών, οι σημαντικές ανάγκες για περιβαλλοντικές επενδύσεις όπως η ύδρευση και επεξεργασία αποβλήτων, η ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Δύο επιπλέον αναπτυξιακά εργαλεία στη διάθεση της ελληνικής οικονομίας: το JEREMIE και το JESSICA. Έχει ήδη μεταφερθεί στο Ταμείο Κεφαλαίου JEREMIE ποσό 100 εκατ. ευρώ. Το Επενδυτικό Συμβούλιο του Ταμείου έχει εγκρίνει το πρώτο χρηματοπιστωτικό προϊόν του JEREMIE για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε φάση εκκίνησης - κεφάλαια ανάληψης επιχειρηματικού κινδύνου. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 45 εκατ. ευρώ. Άλλα δύο προϊόντα με τη μορφή μικροπιστώσεων και συμμετοχών σε ίδια κεφάλαια έχουν ήδη αναπτυχθεί και εξετάζονται από τις Διαχειριστικές Αρχές.

Δεύτερο εργαλείο είναι το JESSICA, στο πλαίσιο του οποίου μπορούν να χρηματοδοτηθούν βιώσιμα σχέδια αστικής ανάπτυξης. Εκπονήθηκαν επίσης δύο ειδικές μελέτες σχετικά με την ενεργειακή αποτελεσματικότητα και τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, κυρίως για την Αττική και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η υπογραφή χρηματοδοτικής συμφωνίας για την έναρξη λειτουργίας του JESSICA και τη χρηματοδότησή του προβλέπεται για το 2010. Προβλέπεται να διατεθούν στην πρωτοβουλία JESSICA περίπου 100 εκατ. ευρώ. Μέσω του Ταμείου που θα συσταθεί θα μπορούν να χορηγούνται χρηματοδοτήσεις για έργα ολοκληρωμένων σχεδίων αειφόρου αστικής ανάπτυξης. Οι Ελληνικές αρχές και η ΕΤΕπ θα συνεργαστούν με τους δήμους για τον προσδιορισμό των έργων.