Skip to main content

Ετοιμάζονται για μεγάλη πίεση από το EcoFin στο υπουργείο Οικονομικών

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις των Αλμούνια - Τρισέ έριξαν τα spreads κάτω κι από τις 180 μονάδες βάσης, αν και το διήμερο αναμένεται καυτό.
«Περιμένουμε ότι θα δεχθούμε ισχυρή πίεση, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις». Με τον τρόπο αυτό σχολίαζε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα θετικά μηνύματα που έστειλαν οι κ. Αλμούνια και Τρισέ, σχετικά με την ανυπαρξία του ενδεχομένου να κηρύξει πτώχευση χώρα - μέλος της Ευρωζώνης. Και η πίεση αυτή, για την οποία έκανε λόγο, αφορούσε στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών (EcoFin) στις Βρυξέλλες, αλλά και στη συνεδρίαση του Eurogroup. Γι΄ αυτό κι από την Αθήνα, τα τελευταία 24ωρα, έσπευσαν να δημιουργήσουν κλίμα, τονίζοντας ότι «δεν μπορούν από τις Βρυξέλλες να μας ζητούν να κάνουμε σε 50 μέρες ό,τι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε κάνει σε 5,5 χρόνια».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το μήνυμα αυτό έστειλε τόσο ο πρωθυπουργός, μιλώντας το Σάββατο στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, χθες, από το βήμα της ημερίδας για την ελληνική οικονομία που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Πάντως, η καθησυχαστική παρέμβαση των ευρωπαίων αξιωματούχων είχε αμέσως απτά αποτελέσματα. Χαρακτηριστική είναι η συμπεριφορά των spreads στην αγορά ομολόγων. Χθες το βράδυ, μετά από πολύ καιρό, έκλεισαν κάτω κι από τις 180 μονάδες βάσης, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας.