Skip to main content

Έτινγκερ:Απίθανη η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ωσότου φύγει ο Ερντογάν

Δεδομένων των συνθηκών, η ένταξη της Τουρκίας δεν είναι ρεαλιστική για την επόμενη δεκαετία, σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος

Μη ρεαλιστική, υπό τις παρούσες συνθήκες, βλέπει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, εκτιμώντας πως ίσως το θέμα τεθεί τη μετά Ερντογάν εποχή.

«Δεδομένων των συνθηκών, η ένταξη της Τουρκίας δεν είναι ρεαλιστική για την επόμενη δεκαετία», δήλωσε σε συνέντευξή του στη Bild ο Έτινγκερ, για να προσθέσει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.

Σε ανάλογο ύφος, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε την Κυριακή ότι δεν βλέπει την Τουρκία να γίνεται κράτος-μέλος της Ένωσης μέχρι τουλάχιστον το τέλος της δικής του πολιτικής καριέρας, επισημαίνοντας ότι η Ένωση δεν θα είναι σε θέση να δεχτεί την Τουρκία ακόμη και αν η Άγκυρα πληρούσε αύριο όλες τις προϋποθέσεις.

Brexit

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γερμανός Επίτροπος εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, λέγοντας ότι δεν θα στοιχημάτιζε πολλά υπέρ του Brexit.

«Ξεκινάμε από την αρχή ότι η ψήφος των πολιτών είναι πολιτικά δεσμευτική για τη βρετανική κυβέρνηση», δήλωσε ο συντηρητικός πολιτικός στη λαϊκή γερμανική εφημερίδα.

«Αλλά είναι πιθανόν η κοινή γνώμη να αλλάξει αν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί μετά το Brexit», είπε.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν θα στοιχημάτιζα πολλά υπέρ ενός Brexit», δήλωσε ο Γερμανός Επίτροπος, αρμόδιος για την ψηφιακή οικονομία.

Σύμφωνα με τον Έτινγκερ, όσο περισσότερο η Βρετανία περιμένει προτού ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ, τόσο «η οικονομική και πολιτική κατάσταση θα γίνεται πιο αβέβαιη».