Skip to main content

Έτινγκερ: Η Τουρκία χρειάζεται περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό

Η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει την προοπτική για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση προς την Τουρκία, δήλωσε ο Γερμανός επίτροπος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υπερδιπλασιάσει την οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί στην Τουρκία, για να κρατήσει στο έδαφος της τους Σύριους πρόσφυγες, αναφέρει ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Την Παρασκευή, η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρώτη εκταμίευση κονδυλίων από το κεφάλαιο των τριών δισ. ευρώ, που δημιουργήθηκε για την ενίσχυση της Τουρκίας, στη προσπάθεια της να περιθάλψει 2,5 εκατομμύρια προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφος της.     

"Η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει την προοπτική για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση προς την Τουρκία και πέραν του 2017", ανέφερε ο κ. Έτινγκερ στο Der Spiegel.

"Αν υπολογίσουμε τα κόστη που επωμίζεται η Τουρκία για την στέγαση και την φροντίδα των προσφύγων, εύκολα ο λογαριασμός μπορεί να ανέρθει στα έξι με επτά δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος", συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν, προτείνει την δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού ταμείου για να χρηματοδοτήσει τα όποια έξτρα κόστη. "Στην μεταναστευτική κρίση, χρειαζόμαστε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις", αναφέρει.   

"Για αυτό τον λόγο προτείνω ένα ταμείο στο οποίο τα μέλη της ΕΕ θα συνεισφέρουν, με έναν τρόπο που θα προσομοιάζει με τον αντίστοιχο των τραπεζικών διασώσεων. Τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν τα έξοδα αυτών που ζητούν άσυλο", συμπλήρωσε ο Αυστριακός καγκελάριος.