Skip to main content

Έτινγκερ: Η ΕE θα χρειαστεί 8 με 10 δισ. για το προσφυγικό το 2016

Από αυτά η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει περισσότερα από το ένα πέμπτο, δηλαδή περίπου δύο δισ. ευρώ, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος

Περισσότερα χρήματα θα χρειαστεί η ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, όπως εκτίμησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post.

Όπως ανέφε ο Γερμανός πολιτικός, οι Βρυξέλλες θα χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα για τη συνεισφορά τους στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ιορδανία και στον Λίβανο, αλλά και για τη δημιουργία hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία.

«Για το 2016 η ΕΕ χρειάζεται από τις χώρες μέλη 8 με 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει περισσότερα από το ένα πέμπτο, δηλαδή περίπου δύο δισ. ευρώ», εξήγησε ο Έτινγκερ.

Παράλληλα, όπως είπε, η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά τις ικανότητές της στην υποδοχή προσφύγων. «Η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει την ικανότητα να μπορεί να καταγράφει 10.000 πρόσφυγες την ημέρα», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Γι’ αυτό τον λόγο είναι σωστή η δημιουργία hotspots. Θα πρέπει να υπάρχουν εκεί απ’ όπου γίνεται η είσοδος στην Ευρώπη, όμως αν υπάρξει ανάγκη και στα γερμανο-αυστριακά σύνορα», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Παράλληλα, ο Γερμανός πολιτικός αναφέρθηκε και στη «δεξιά στροφή» που παρατηρείται στην ΕΕ εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι οι «δεξιοί λαϊκιστές κερδίζουν δημοτικότητα».