Skip to main content

Έτινγκερ: Απίθανη η άρση της βίζας για τους Τούρκους το 2016

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σχολιάζει αρνητικά τις ενέργειες Ερντογάν που δείχνουν έλλειψη σεβασμού στους κανόνες δικαίου και στην ελευθεροτυπία.

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα άρει την υποχρέωση θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν σε χώρες της Ε.Ε. φέτος, όπως είχε προβλεφθεί στη συμφωνία για το μεταναστευτικό, εξέφρασε ο Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, λόγω της καταστολής που εφαρμόζει η Άγκυρα μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σχεδόν 20.000 αστυνομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστικοί και στρατιωτικοί κρατούνται ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από την Παρασκευή που έγινε το πραξικόπημα, κατά το οποίο πάνω από 200 άτομα σκοτώθηκαν όταν μια ομάδα των ενόπλων δυνάμεων προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία.

«Το σχέδιο νόμου (για την άρση υποχρεωτικής ταξιδιωτικής θεώρησης Τούρκων υπηκόων) συζητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή. Προβλέπω όμως ότι δεν θα έχουμε άρση της υποχρέωσης θεώρησης (βίζα) πριν το τέλους του χρόνου» δήλωσε ο Έτινγκερ, Επίτροπος για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία σε συνέντευξή του σε περιφερειακές γερμανικές εφημερίδες.

Όπως επισήμανε ο Επίτροπος, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρέπει πρώτα να απαντήσει στις ανησυχίες της Ε.Ε. για το θέμα των κανόνων δικαίου «και προς το παρόν, αυτό δεν φαίνεται να γίνεται».

Ο Έτινγκερ άσκησε κριτική στην Άγκυρα για την πρόσφατη απόφασή της να άρει την ασυλία βουλευτών, μια συνταγματική αλλαγή που θα αποβάλλει από το τουρκικό κοινοβούλιο ένα φιλοκουρδικό κόμμα της αντιπολίτευσης. Άσκησε επίσης δριμεία κριτική στην τουρκική κυβέρνηση για το κλείσιμο εφημερίδων της αντιπολίτευσης και τον εκφοβισμό δημοσιογράφων που ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική.

«Δεν γίνεται επίσης να απομακρύνονται κατά χιλιάδες δικαστές τους οποίους δεν συμπαθεί η κυβέρνηση. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες, όπως έχει δηλώσει ο Ερντογάν, ο Έτινγκερ ξεκαθάρισε ότι «η θανατική ποινή είναι ασυμβίβαστη με τη σειρά αξιών και συμφωνιών μας». «Καμία χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. εάν εισαγάγει τη θανατική ποινή», πρόσθεσε.