Skip to main content

ΝΔ Θεσσαλονίκης: Ετοιμότητα και αισιοδοξία για τις εκλογές

Τι μένει ίδιο και τι αλλάζει στα ψηφοδέλτια Α' και Β' Θεσσαλονίκης. Με το βλέμμα στη ΔΕΘ η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας Μεϊμαράκη.

«Φουλάρουν» τις μηχανές στη ΝΔ Θεσσαλονίκης από αύριο κιόλας. Ουσιαστικά, η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει, καθώς οι προετοιμασίες ήδη έχουν γίνει και πλέον απομένει η επίσημη προκήρυξη των εκλογών, για να αρχίσουν και οι επίσημες συνεδριάσεις των οργάνων (μία θα προηγηθεί αύριο) από τη Δευτέρα.

Σημαντικές αλλαγές στα ψηφοδέλτια Α' και Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ δεν φαίνεται εύκολο να υπάρξουν. Υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα που δεν μπορούν να «παρακαμφθούν», όπως τα στενά χρονικά περιθώρια, αλλά και η ποσόστωση, που οδηγούν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Το πρώτο είναι ότι δεν εξετάζεται καμιά μεταβολή στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης μέχρι και τον πρώτο επιλαχόντα, ενώ η σειρά των υποψηφίων θα είναι η σειρά εκλογής τους στις 25 Ιανουαρίου. Το δεύτερο είναι ότι θα υπάρξουν μεταβολές από εκεί και κάτω και εκεί υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, αφού πιθανώς να προκύψουν επιπλέον εκλόγιμες θέσεις...

Αντιστοίχως στη Β' Θεσσαλονίκης ισχύουν τα ίδια, με την πολύ σημαντική διαφοροποίηση όμως ότι αδειάζει μια θέση, εκείνη που είχε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, οπότε κάποιος νέος θα μπει και θα υπάρξουν ανακατατάξεις στις θέσεις, μετά τις δυο πρώτες των κ.κ. Καράογλου και Αναστασιάδη.

Το ηγετικό επιτελείο ζήτησε και έλαβε ήδη την πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης για το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Μεϊμαράκη στην 80η ΔΕΘ, η οποία αναπόφευκτα –και φέτος δικαιολογημένα- θα αποτελέσει και κεντρικό βήμα στην προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων. Μάλιστα, η πρόταση της Διοικούσας για την επίσκεψη Μεϊμαράκη είχε σταλεί πριν να ανακύψει ζήτημα εκλογών και πλέον θα εξεταστούν ενδεχόμενες προσαρμογές, αφού μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο.

Στη ΝΔ ετοιμάζονται όχι για... φιέστα, αλλά για το πρώτο αποφασιστικό βήμα στην προεκλογική εκστρατεία, που θα περάσει και τα μηνύματα αισιοδοξίας για το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν αυτό τελικά θα σημάνει και κινητοποίηση στελεχών σε βαθμό προεκλογικής συγκέντρωσης ακόμη δεν είναι γνωστό.

Προς το παρόν πάντως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί ηρεμία. Οι περισσότεροι περιμένουν να καθίσει η σκόνη από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Λαϊκή Ενότητα, προσδοκώντας προφανώς σημαντική φθορά, την ώρα που όπως υποστηρίζουν η ΝΔ δεν έχει περιθώρια απωλειών.

Αντιθέτως, το τελευταίο διάστημα αρχίζει και πάλι να υπάρχει αισιοδοξία ότι η ΝΔ μπορεί ακόμη και να διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες την πρωτιά στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη εκείνα που δηλώνουν ότι η ΝΔ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, αρκεί να μην περιμένει μόνο τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να καταθέσει μια σοβαρή, πειστική πρόταση στους ψηφοφόρους, που να δίνει μια προοπτική και να επενδύει στο ρεαλισμό και τη λογική.

Για τη συγκεκριμένη τακτική εξάλλου υπάρχει προετοιμασία από τον προηγούμενο Ιανουάριο ακόμη, όταν σημαίνοντα στελέχη του κόμματος είχαν προσπαθήσει να αποτρέψουν τον πρώην πρόεδρο, Αντώνη Σαμαρά, να μπει στη διαδικασία της πόλωσης και να επενδύσει στο λεγόμενο μεσαίο χώρο.

Μετά την αποτυχία της εκλογικής τακτικής του Ιανουαρίου, τα ίδια στελέχη προωθούν πλέον με ζέση τη συγκεκριμένη τακτική και απομένει στον κ. Μεϊμαράκη να αποφασίσει τη διαφοροποίηση ή όχι. Αν και ο ίδιος έχει δώσει ήδη αυτά τα σημάδια της αλλαγής.

Το ξεκαθάρισμα θα γίνει έτσι κι αλλιώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αφού οι χρόνοι είναι πιεστικοί.

Πάντως, σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει ξεκινήσει μια σειρά επαφών για την κινητοποίηση νέων και άφθαρτων «γαλάζιων» στελεχών, με ανταπόκριση στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μπουν σε μη εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια, ώστε να σηματοδοτήσουν και κάποια αλλαγή σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Ο κ. Μεϊμαράκης θα ήθελε πάντως να βάλει και το προσωπικό του στίγμα στην όλη διαδικασία και ειδικά στα ψηφοδέλτια, όμως και εκεί τα περιθώρια είναι στενά, δεδομένου ότι από τους εν ενεργεία βουλευτές δεν έχει εκφραστεί κάποια πρόθεση αποχώρησης. Αντιθέτως, υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες πιέσεις από υποψηφίους που δεν εξελέγησαν να... ανεβούν στις λίστες, ώστε να έχουν την προσδοκία της εκλογής. Προφανώς και δε διεκδικούν εκλόγιμη θέση με τα δεδομένα του Ιανουαρίου και δε ζητούν να προηγηθούν εν ενεργεία βουλευτή, όμως εφόσον επιτευχθεί νίκη της ΝΔ στις εκλογές, τότε θα προκύψουν πολλαπλάσιες θέσεις στη νέα Βουλή.