Skip to main content

Έρχεται χιονιάς:Η εικόνα ανά δήμο της Θεσσαλονίκης-Τα «κόκκινα» σημεία

Η εικόνα της προετοιμασίας σε καθένα από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τα «κόκκινα» σημεία ανά περιοχή.

Πλήρη ετοιμότητα δηλώνουν όλοι οι αρμόδιοι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του επικείμενου κύματος χιονιά στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη ειδικότερα.

Ήδη και οι 14 δήμοι της Θεσσαλονίκης, όπως και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν θέσει σε επιφυλακή όλα τα μηχανήματα και έχουν βγάλει τρεις οχτάωρες βάρδιες για το προσωπικό (κάλυψη 24ώρου) από την Πέμπτη μέχρι και τη λήξη των καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, παντού υπάρχει επάρκεια ποσοτήτων αλατιού, έχουν μισθωθεί και τοποθετηθεί σε καίρια σημεία ιδιωτικά μηχανήματα, ενώ έχουν μοιραστεί και σακιά αλατιού σε συγκεκριμένα σημεία (οδικό δίκτυο, νοσηλευτικά ιδρύματα, δημοτικά καταστήματα, ΚΑΠΗ κτλ.). Επίσης, ανακοινώθηκαν οι θερμαινόμενοι χώροι για τους άστεγους και όσους δεν μπορούν να έχουν θέρμανση.

Η Voria.gr μίλησε με όλους τους δημάρχους και αρμόδιους των δήμων και τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, για την ετοιμότητα στην περιοχή, όπου αναμένεται χιονόπτωση από το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή και συνθήκες ολικού παγετού (θερμοκρασίες υπό του μηδενός σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου) για το Σάββατο και την Κυριακή. Ο συναγερμός αναμένεται να λήξει από την Τρίτη και μετά, όταν οι προβλέψεις δείχνουν βελτίωση και σε επίπεδο θερμοκρασίας στο νομό Θεσσαλονίκης.

Περιφέρεια

Ο κ. Στεργιάδης επισήμανε ότι «έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλα τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στους επτά νομούς, αλλά και τα μισθωμένα ιδιωτικά μηχανήματα, οπότε στους δρόμους για την αντιμετώπιση του χιονιά θα βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία για να επέμβουν από την πρώτη στιγμή 55 αλατιέρες και 25 προωθητικά μηχανήματα (γκρέιντερ, φορτωτές κτλ.). Έχουμε μεγάλη επάρκεια σε αλάτι. Στις αποθήκες της Περιφέρειας έχουμε συνολικά περίπου 3.000 τόνους αλατιού, για να συνδράμουμε και τους δήμους που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Επίσης, υπάρχουν διασκορπισμένες ποσότητες αλατιού σε διάφορα σημεία επιφυλακής. Σε περίπτωση μάλιστα που απαιτηθούν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες έχουμε προνοήσει, ώστε να γίνει άμεση κήρυξη έκτακτης ανάγκης περιοχών και να μπορούμε να κάνουμε άμεσα προμήθεια και ρίψη».

Ο κ. Στεργιάδης είπε ότι στο «κόκκινο» είναι όλο το ορεινό δίκτυο στην Κεντρική Μακεδονία και κυρίως η ορεινή Χαλκιδική, οι δρόμοι προς τα χιονοδρομικά κέντρα, το οδικό δίκτυο Θεσσαλονίκης  - Σερρών σε διάφορα σημεία του και κυρίως στην περιοχή του Λαχανά.

«Προτεραιότητα δίνουμε στις εθνικές οδούς, στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, στους δρόμους που οδηγούν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, στο δρόμο για το αεροδρόμιο 'Μακεδονία' και σε κόμβους. Οι πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων, ενώ θα πρέπει να καλούν για βοήθεια είτε την Τροχαία (100), είτε στο 112 (ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης) όταν πρόκειται για ζητήματα προσωπικής βοήθειας», τόνισε ο κ. Στεργιάδης.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς, τόνισε στη Voria.gr ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι σε πλήρη ετοιμότητα. «Έχουν γίνει συσκέψεις, έχουμε προμηθευτεί σημαντικές ποσότητες αλατιού και έχει γίνει διανομή. Τα μηχανήματα είναι σε επιφυλακή (υδροφόρες, αλατιέρες, μηχανήματα εκχιονισμού), ενώ έχουμε τοποθετήσει και σακιά με αλάτι σε 50 καλάθια στην Άνω Πόλη και την Τριανδρία, που είναι και οι περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στο χιονιά. Μεταποιήσαμε φορτηγά και τα μετατρέψαμε σε αλατιέρες έτοιμες να συνεισφέρουν. Θεωρώ ότι είμαστε καθόλα έτοιμοι, ώστε να μη σταματήσει η ζωή στην πόλη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι προβλέψεις για ολικό παγετό. Μας μιλούν για τρομερά χαμηλές για την περιοχή μας θερμοκρασίες και φοβάμαι αν παγώσουν νερά στους δρόμους, διότι δεν έχουμε αντιμετωπίσει ανάλογο φαινόμενο στο παρελθόν», επισήμανε ο κ. Ψαρράς.

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, επίσης δηλώνει ετοιμότητα. «Από τον Αύγουστο έχουμε επάρκεια στο αλάτι. Φροντίζουμε πάντα εγκαίρως να είμαστε έτοιμοι και μπορούμε μάλιστα να βοηθήσουμε και άλλους δημόσιους φορείς και δήμους εφόσον χρειαστεί. Τα μηχανήματα είναι σε επιφυλακή για όσο διαρκέσουν τα φαινόμενα, ενώ έχουν βγει βάρδιες για 24ωρη κάλυψη από το προσωπικό του δήμου. Τα πιο κρίσιμα σημεία στο δήμο είναι η αερογέφυρα που οδηγεί στα ΚΤΕΛ, όπου φοβόμαστε τον παγετό (την ευθύνη για τη γέφυρα έχουν από κοινού –μισή μισή- ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου), η Κουτιφάρη (κάθετη οδός στη Λαγκαδά) και η Κολωνιάρη», εξήγησε ο κ. Κυρίζογλου.

Δήμος Θέρμης

Ετοιμότητα δηλώνει και ο δήμος Θέρμης. «Παρακαλούμε τους συνδημότες μας να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 6985753957, σε όποιες περιπτώσεις κρίνουν ότι χρειάζεται η συνδρομή του δήμου (στέγαση, θερμαινόμενοι χώροι κλπ.). Για όσους συμπολίτες μας αναζητούν ένα ζεστό χώρο φιλοξενίας από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή τα ΚΑΠΗ του δήμου Θέρμης, σε Θέρμη, Βασιλικά και Πλαγιάρι θα παραμείνουν ανοιχτά από τι 8 το πρωί ως τις 10 το βράδυ. Το Κέντρο Υγείας Θέρμης θα φιλοξενεί εξάλλου όσους έχουν ανάγκη φιλοξενίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, έπειτα από συνεννόηση στο τηλέφωνο 2313310800», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο δήμος.

Δήμος Παύλου Μελά

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, είπε στη Voria.gr ότι «έχουμε επάρκεια σε αλάτι, υπηρεσίες και μηχανήματα έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ τα εννέα ΚΑΠΗ σε όλο το δήμο (Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία) θα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και από τις 9 το βράδυ μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας θα είναι ανοιχτό το θέατρο 'Χρήστος Τσακίρης' για όσους συμπολίτες μας το χρειαστούν. Οι περιοχές στις οποίες θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος είναι τα Μετέωρα, τα υψώματα της Πολίχνης, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και 424, αλλά και οι δρόμοι στους οποίους κινούνται τα αστικά λεωφορεία».

Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, τόνισε ότι έχουν γίνει διαρκείς συσκέψεις και κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση του χιονιά. «Από την Πέμπτη μηχανήματα, υπηρεσίες και υπάλληλοι θα είναι σε 24ωρη επιφυλακή. Οι βάρδιες έχουν βγει, ενώ έχουμε ενεργοποιήσει και τους πολίτες. Λεωφορειακές γραμμές, ΚΑΠΗ, δημόσια κτήρια, κοινωνικές δομές, ιατρεία, σχολεία, είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Επίσης, διαθέτουμε ειδικά διασκευασμένα οχήματα για τη μεταφορά πολιτών που έχουν ανάγκη (όπως νεφροπαθείς), διότι στον προηγούμενο χιονιά δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν ούτε από ασθενοφόρα, ενώ έχουμε φροντίσει να είναι σε επιφυλακή και λειτουργία και το πρόγραμμα 'Βοήθεια στο Σπίτι'. Θερμαινόμενοι χώροι υπάρχουν, αλλά δεν χρησιμοποιούνται από τους πολίτες και ειδικά τους ηλικιωμένους. Περισσότερο απευθύνονται στο 'Βοήθεια στο Σπίτι', αλλά τα δημοτικά καταστήματα και τα ΚΑΠΗ θα είναι ανοιχτά για όποιον χρειαστεί. Τα 'κόκκινα' σημεία είναι τα βόρεια τμήματα των Συκεών και οι περιοχές στην περιφερειακή οδό, όπως και τα Πεύκα. Απευθύνω έκκληση πάντως και στις άλλες συναρμόδιες αρχές να φροντίσουν ώστε να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι αρμοδιότητάς τους, όπως η περιφερειακή οδός και οι δρόμοι προς τα τρία νοσοκομεία (Παπαγεωργίου, 424 και Παπανικολάου), που εφημερεύουν συνεχώς αυτές τις μέρες», υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας του δήμου, Βασίλη Ανδρεάδη, υπάρχει ετοιμότητα στο δήμο, έχουν βγει βάρδιες προσωπικού που καλύπτουν όλο το 24ωρο για Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ενώ σε επιφυλακή θα είναι όλο το προσωπικό. «Αλάτι και μηχανήματα είναι σε ετοιμότητα. Έχουμε επιφυλακή, ενώ αν χρειαστεί θα ειδοποιηθούν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι τηλεφωνικώς να συνδράμουν. Τα σημεία στα οποία επικεντρώνουμε την προσοχή μας είναι οι δρόμοι με κλίσεις, οι κεντρικές οδικές αρτηρίες, από τις οποίες διέρχεται η αστική συγκοινωνία και από Δευτέρα οι περιοχές των σχολείων και των δημοσίων και δημοτικών κτηρίων και υπηρεσιών», σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης.

Δήμος Ωραιοκάστρου

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, επισήμανε ότι «υπάρχει επάρκεια σε αλάτι, έχει γίνει ο απαιτούμενος συντονισμός των υπηρεσιών ανά δημοτική ενότητα και έχει γίνει διασπορά και των εκχιονιστικών μηχανημάτων. Θα υπάρχουν θερμαινόμενα κτήρια σε όλες τις περιοχές. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στην απρόσκοπτη κυκλοφορία των λεωφορείων, αλλά και σε Ωραιόκαστρο και Μελισσοχώρι, που όταν έχουμε χιονιά αντιμετωπίζουν τα σημαντικότερα προβλήματα».

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, οι συσκέψεις είναι συνεχείς, με την τελευταία να γίνεται την Πέμπτη. Ο δήμος έχει προμηθευτεί 500 τόνους αλατιού και είναι σε πλήρη ετοιμότητα 20 εκχιονιστικά μηχανήματα. Τα δημοτικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά για το κοινό σε όλες τις δημοτικές ενότητες (Πανόραμα, Πυλαία, Χορτιάτης, Ασβεστοχώρι, Εξοχή, Φίλυρο), ενώ υπάρχουν και βάρδιες για την αντιμετώπιση περιστατικών όλο το 24ωρο μέχρι τη λήξη του κύματος κακοκαιρίας. Προτεραιότητα δίνεται στη διατήρηση των βασικών οδικών αξόνων σε καλή κατάσταση και ειδικά στη διασφάλιση της πρόσβασης στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Χορτιάτης, Ασβεστοχώρι και Φίλυρο είναι άλλωστε οι πιο επικίνδυνες περιοχές.

Δήμος Θερμαϊκού

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Γιώργο Φεστερίδη, ο δήμος Θερμαϊκού είναι επίσης σε ετοιμότητα. «Έχουμε επάρκεια αλατιού και έχει γίνει διανομή σε Περαία, Μηχανιώνα και Επανομή. Τα μηχανήματα επίσης είναι σε επιφυλακή, ενώ ειδικοί σάκοι με αλάτι έχουν μοιραστεί σε ΚΑΠΗ, εκκλησίες και κοινωνικές δομές. Θερμαινόμενοι χώροι υπάρχουν σε όλα τα ΚΑΠΗ και στις οχτώ δημοτικές ενότητες. Τα πιο δύσκολα σημεία είναι από Επανομή προς Μεσημέρι κι από Μηχανιώνα προς Κτήμα Καραγκιόζη (Πάλιουρα), αλλά και η περιοχή της Περαίας, ειδικά με τον παγετό. Προτεραιότητα δίνουμε στο κεντρικό οδικό δίκτυο, που ενώνει όλους τους οικισμούς μας και θεωρούμε ότι θα ανταποκριθούμε στο κύμα κακοκαιρίας», δήλωσε ο κ. Φεστερίδης.

Δήμος Δέλτα

Ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, σημείωσε ότι «έχουμε επάρκεια αλατιού, έχουμε πλάνο επέμβασης των μηχανημάτων του δήμου και των ιδιωτικών μισθωμένων μηχανημάτων και η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να εξυπηρετήσει τους πολίτες, στο τηλέφωνο 2310796117, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία. Ως θερμαινόμενοι χώροι θα χρησιμοποιηθούν –εφόσον χρειαστεί- τα κλειστά γυμναστήρια σε όλες τις δημοτικές ενότητες και στο Ανατολικό και τη Βραχιά θα έχουμε ανοιχτά τα δημοτικά καταστήματα. Προσοχή δίνουμε κυρίως στις διαβάσεις και τις αερογέφυρες που έχουμε στο δήμο, σε Μάλγαρα, Κύμινα, Χαλάστρα και Σίνδο και στις διαβάσεις του ΟΣΕ. Είμαστε σε 24ωρη επιφυλακή».

Δήμος Χαλκηδόνας

Ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Γιάννης Τσουκνιδάς, εξήγησε ότι έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία στην περιοχή και μετά τις απαιτούμενες συσκέψεις, ο μηχανισμός του δήμου είναι σε ετοιμότητα. «Έχουμε επάρκεια αλατιού, έχουμε βάρδιες και έχει γίνει διανομή αλατιού και διασπορά των μηχανημάτων στα κρίσιμα σημεία. Ξεπεράσαμε ήδη ένα πρώτο κύμα χιονιά που είχε χτυπήσει κυρίως Μεσήμβρια και Ξηροχώρι και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε και στο νέο κύμα κακοκαιρίας. Οι περιοχές που εστιάζουμε την προσοχή μας είναι το Ξηροχώρι, όπου έχουμε πολλά ανεμοσούρια, οι ανηφόρες στην περιοχή Κουφαλίων – Χαλκηδόνας και σημεία, όπως τα σφαγεία, η βόρεια είσοδος των Κουφαλίων, οι στροφές της Χαλκηδόνας κτλ.».

Δήμος Καλαμαριάς

Ετοιμότητα δηλώνει και ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης. «Μηχανήματα και αλάτι είναι έτοιμα. Προγραμματισμός υπαλλήλων και υπηρεσιών έχει γίνει, ενώ έχουμε και το δικό μας σχέδιο 'Ξενοκράτης' για έκτακτες ανάγκες. Προτεραιότητα είναι να μην υπάρξουν προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες, να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στα δημόσια και δημοτικά κτήρια, στις τράπεζες κτλ. Τα ΚΑΠΗ θα είναι ανοιχτά για τον κόσμο, όπως και τα δυο κεντρικά κτήρια του δήμου. Είμαστε έτοιμοι για τον πρώτο χιονιά έπειτα από πολλά χρόνια, όπως φαίνεται», υπογράμμισε ο κ. Μπακογλίδης.

Δήμος Λαγκαδά

Σε επιφυλακή είναι όλα τα μηχανήματα και το προσωπικό του δήμου, όπως είπε ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης. «Έχουμε προμηθευτεί τις απαιτούμενες ποσότητες αλατιού, έχουν γίνει οι διανομές και ο προγραμματισμός που απαιτείται, ενώ σε εγρήγορση έχουμε και τις κοινωνικές δομές, ώστε να παράσχουν βοήθεια σε όποιον τη χρειαστεί. Θερμαινόμενοι χώροι θα υπάρχουν σε όλους τους οικισμούς, ενώ έχουμε ορίσει και υπαλλήλους για την παροχή βοήθειας σε αστέγους. Συσκέψεις έχουν γίνει με όλους τους προέδρους των δημοτικών ενοτήτων και οι περιοχές όπου δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα είναι ο Σοχός, ο Λαχανάς και το Ζαγκλιβέρι», είπε ο κ. Καραγιάννης.

Δήμος Βόλβης

Ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, τόνισε στη Voria.gr ότι «είμαστε σε επιφυλακή και έχει γίνει διανομή του αλατιού σε όλα τα κομβικά σημεία που έχουμε ορίσει. Έχουμε επάρκεια και τα μηχανήματα είναι σε ετοιμότητα. Σε όλο το δήμο υπάρχει προετοιμασία κατάλληλη και σε επίπεδο υπηρεσιών, προσωπικού και τοπικών ενοτήτων, ενώ τα δημοτικά καταστήματα θα είναι θερμαινόμενα, έτοιμα να υποδεχτούν τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Μεγάλη βαρύτητα δίνουμε στη δημοτική ενότητα της Αρέθουσας, που είναι ορεινό σημείο και δε θέλουμε να έχουμε μεγάλα προβλήματα από τον χιονιά».