Skip to main content

Έτοιμοι προς διάλυση οι Σκοπιανοί, αλλά προκλητικοί προς την Ελλάδα

Ο μακεδονισμός με τον οποίο πολιτεύεται εδώ και χρόνια ο Γκρούεφσκι έχει φανατίσει τους οπαδούς του, που θέτουν σε δεύτερη μοίρα τα σκάνδαλα διαφθοράς

Καλό είναι να υπενθυμίσουμε στον Ν. Κοτζιά, ότι στον ΟΗΕ αναθέσαμε μεν την διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως και αν ακόμη υπογράψουμε συμφωνία για υιοθέτηση σύνθετης ονομασίας, τα προβλήματα λύθηκαν. Απεναντίας.

Δυστυχώς, ο τρόπος που έπεισε η κα. Μιμή Παπανδρέου τον βαρέως ασθενούντα Ανδρέα Παπανδρέου να αποδεχθεί την Ενδιάμεση Συμφωνία, όπως γλαφυρά το περιγράφει ο Χόλμπρουκ στο βιβλίο του, δεν επέτρεψε στον διαφωνούντα τότε υπουργό των Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια, να γίνει επισταμένη επεξεργασία του κειμένου, και αναφέρεται πως η μόνη διαφορά μας είναι η ονομασία. Όχι η εθνικότητα (άρα, θα μείνουν Μακεδόνες, όπως και να λέγεται το κράτος) όχι η γλώσσα, που θα αποκαλείται μακεδονική, ενώ είναι βουλγάρικη, με πληθώρα ελληνικών λέξεων - όπως και η βουλγαρική παρά την αφελληνοποίηση).

Στα σπαρασσόμενα Σκόπια, με αμφίβολη την επικράτηση πολιτικής ηρεμίας, όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί, φαίνεται πως τα αλβανικά κόμματα υφίστανται ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ και Ε.Ε. να συμπράξουν με το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ζόραν Ζάεφ και των συμμάχων του, καίτοι ο Γκρούεφσκι προηγείται κατά δύο στις έδρες. Όπως σημείωσα και άλλη φορά, ο Γκρούεφσκι θεωρείται "καμένο χαρτί", όχι τόσο λόγω της αδιαλλαξίας και τα σκάνδαλά του, όσο επειδή φέρεται πως στράφηκε προς την Ρωσία, με τον Σόρος να αποσύρει την υποστήριξή του, εδώ και δυο χρόνια.

Όμως, ο μακεδονισμός με τον οποίο πολιτεύεται εδώ και χρόνια έχει φανατίσει και συσπειρώσει τους οπαδούς του, που θέτουν σε δεύτερη μοίρα τόσο τα πασιφανή σκάνδαλα διαφθοράς, όσο και την κακή οικονομική κατάσταση των Σκοπίων. Και αν υπάρξει κάμψη του φρονήματος του μακεδονισμού, έρχονται οι Σλάβοι της αλλοδαπής, οι οποίοι παριστάνουν τους σπουδαίους ως Μακεδόνες σε λαούς ανενημέρωτους, να εξάψουν τα πάθη.

Μια από τις γνωστές οργανώσεις της σλαβικής διασποράς, επιτίθεται στον Ζόραν Ζάεφ, με αφορμή συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung", όπου ομολόγησε πως ο Μέγας Αλέξανδρος ανήκει στο ελληνικό έθνος και ότι ο μακεδονισμός του Γκρούεφσκι προκαλεί την Ελλάδα, και χάνεται συγχρόνως η διεθνής υποστήριξη στις θέσεις των Σκοπίων.

Του απάντησαν: «Η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ δεν είναι μόνο βλακώδης αλλά και αντι-(ψευδο)μακεδονική! Το ότι εμείς ήρθαμε από τα Καρπάθια όρη -όπως είπε- αυτά βρίσκονται μόνο στον εγκέφαλο του Βελιγραδίου και της Αθήνας που μας δηλητηρίασαν επί 50 χρόνια στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ότι «ο Μέγας Αλέξανδρος ανήκει στο ελληνικό έθνος, δηλαδή δεν ανήκει στο (ψευδο)μακεδονικό έθνος…».

Αλλά και ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ρίχνει λάδι στην φωτιά και με δηλώσεις του εμποδίζει τους Αλβανούς των Σκοπίων να στραφούν προς τον Γκρούεφσκι. Υποστηρίζει ότι είναι ανεύθυνο να διεκδικούν δικαιώματα οι Αλβανοί χωρίς να τα δικαιούνται, αναφερόμενος στο αίτημα καθιέρωσης διγλωσσίας στο κράτος, το οποίο υποσχέθηκε ο Ζάφ. «Η επίσημη χρήση οποιασδήποτε γλώσσας εξαρτάται από τα στατιστικά στοιχεία και ο μόνος τρόπος για να δούμε την πραγματική κατάσταση στη χώρα είναι η Απογραφή». (Την οποία όμως δεν πραγματοποίησε το 2011 ο Γκρούεφσκι για να μη διαπιστωθεί η αύξηση του πληθυσμού των Αλβανών).

Να θυμίσουμε λοιπόν στον Ν. Κοτζιά, ότι στην Ενδιάμεση Συμφωνία υπάρχει και άρθρο περί "σχέσεων καλής γειτονίας", που σημαίνει ότι ακόμη και αν συμφωνηθεί το όνομα, η Ελλάδα κρατά στα χέρια της το όπλο της άρνησης να γίνουν δεκτά τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Τουλάχιστον για να διαπραγματευθούμε το ζήτημα της εθνικότητας και της γλώσσας (αν και θα είναι οι Βούλγαροι που θα φέρουν αντιρρήσεις).

Προσέξτε την προχθεσινή προκλητική δήλωση του Ιβάνοφ για τους Έλληνες. Έδωσε τα συγχαρητήριά του προς τον πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας των Σκοπίων, Μπέρτα Ρομάνο Νίκολιτς καθώς και όλα τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της χώρας, ενόψει της εβραϊκής γιορτής Χανουκά κα σημείωσε:

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά, να συγχαρώ εσάς και τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας στη χώρα, για τις επερχόμενες γιορτές Χανουκά. Η Χανουκά είναι μια γιορτή της νίκης των Μακκαβαίων κατά του Ελληνο-Ασσυριακού στρατού, που έχει το συμβολισμό για τον θρίαμβο κατά του σκότους, κατά του κακού, τη νίκη κατά της τυραννίας και της ταλαιπωρίας που υπέστη ο εβραϊκός λαός».

Χάρηκε που οι Εβραίοι νίκησαν τον Αντίοχο τον Επιφανή. Αλλά ταυτόχρονα -ώ, της ανοησίας- δεν κατανόησε ότι εμμέσως αναγνώρισε ως Έλληνα ένα εκ των διαδόχων του Αλεξάνδρου, καθώς και την ελληνικότητα του μακεδονικού στρατεύματος. Με αυτού του επιπέδου αντιπάλους έχουμε να κάνουμε, και… υποχωρούμε.