Skip to main content

Διυπουργική για την ΕΒΖ - Ενδιαφέρον από την Ολλανδική Suiker Unie

Η προσπάθεια της Royal Sugar για να διευκολυνθεί η πληρωμή των τευτλοπαραγωγών και να μη χαθεί η φετινή καλλιεργητική περίοδος.

Τευτλοπαραγωγοί και εργαζόμενοι της ΕΒΖ βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς όλα δείχνουν ότι η Ζάχαρη πλησιάζει στο σημείο δίχως επιστροφή. Σήμερα Παρασκευή μάλιστα, όπως έχει πληροφορηθεί η Voria.gr, πρόκειται να πραγματοποιηθεί Διϋπουργική συνάντηση με θέμα την ΕΒΖ, καθώς όπως όλα δείχνουν, διοίκηση της Εταιρείας και κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν τη δέσμευση, για συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας, που έχει συνολικές υποχρεώσεις 226 εκατ. ευρώ, από τις οποίες τα 165 εκατ. είναι τα δάνεια που οφείλει στην πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς.

Eν τω μεταξύ, πρωτοβουλία για να έλθουν στην Ελλάδα στελέχη του ολλανδικού συνεταιρισμού Suiker Unie, εταιρείας του αγροτο- βιομηχανικού γίγαντα Royal Cosun, έχει αναλάβει η Royal Sugar ABEE, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται σε συνεννόηση με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, για να πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί και να μη χαθούν κι’ λίγες ημέρες που μένουν από την περίοδο σποράς. Επισημαίνεται ότι η Royal Sugar, κατά δήλωσή της, είναι έτοιμη να αγοράσει και τους 19.000 τόνους ζάχαρης που διαθέτει η ΕΒΖ και μάλιστα καταβάλλοντας πρώτα το τίμημα της αγοράς, αλλά μόνο εάν πληρωθούν απευθείας οι παραγωγοί. Δεν δέχεται να εκδοθεί εγγυητική, που θα συνεπάγεται την καταβολή χρημάτων στην ΕΒΖ, καθώς οι υποχρεώσεις της Ζάχαρης είναι τέτοιες, που δεν μπορεί ουδείς να πιστοποιήσει ότι θα εξοφληθούν οι παραγωγοί και δεν θα καλυφθούν απαιτήσεις πιστωτών. 

Αλλά το μείζον θέμα είναι η ΕΒΖ και η επιταχυνόμενη κατάρρευσή της. Διότι πώς να γίνει πράξη η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για να «κρατηθεί ζωντανή και να ενισχυθεί η λειτουργία της ΕΒΖ», όταν δεν μπορούν καν να εξασφαλισθούνε τα υπολειπόμενα 6,2 εκατ. ευρώ που χρωστάει η Εταιρεία στους παραγωγούς για το 2017;

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η Royal Sugar έχει καλέσει τους Ολλανδούς συνεταιριστές της Suiker Unie στην Ελλάδα, προκειμένου να σταθμίσουν τις προοπτικές που μπορεί να έχει η ζακχαροβιομηχανία, αν μειωθεί το βιομηχανικό κόστος στα 400 ευρώ τον τόνο, από το πολύ υψηλό κόστος των περίπου 750 ευρώ (σ.σ. στοιχεία 2017).

Σημειώνεται ότι η Royal Sugar, αντιπρόσωπος της Suiker Unie στην Ελλάδα, είχε ανταποκριθεί στην πρόσκληση της διοίκησης της ΕΒΖ για να αγοράσει 19.000 τόνους προϊόντος, προκειμένου να μπορέσει η Ζάχαρη να εξοφλήσει τους παραγωγούς, που σήμερα Παρασκευή, περιμένουν να πάρουν τα χρήματά τους, όπως είχε δεσμευτεί ο πρόεδρος της ΕΒΖ κ. Παναγιώτης Αλεξάκης.

Όμως η συμφωνία Αλεξάκη και Χρήστου Καραθανάση, προέδρου της Royal Sugar, που προέβλεπε την απευθείας πληρωμή των παραγωγών, σκόνταψε σε απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής που εξέφρασε η νομική υπηρεσία της Εταιρείας.

Και βεβαίως εν προκειμένω το θέμα δεν είναι η Royal Sugar, αλλά η ΕΒΖ. Η Royal Sugar, από πρόπερσι ακόμη έχει κάνει γνωστό ότι θέλει να πάρει και να λειτουργήσει παραγωγικά το ζαχαρουργείο της ΕΒΖ στις Σέρρες, ενώ τώρα επιδιώκει, στο βαθμό που μπορεί να συμβάλλει, να πληρωθούν οι παραγωγοί για να πεισθούν έστω κάποιοι να σπείρουν και πάλι τεύτλα, καθώς η προίκα της συνδεδεμένης ενίσχυσης που ισχύει για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, την κάνει ελκυστική.

Αν οι αγρότες πληρωθούν, ίσως αποφασίσουν στο λίγο διάστημα που ακόμη επιτρέπει ο καιρός ( σ.σ. το πολύ ως το τέλος Μαρτίου), να σπείρουν τεύτλα. Αν όμως χαθεί η φετινή καλλιεργητική περίοδος, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, από άπαντες τους γνωρίζοντες, ότι η υπόθεση τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα θα έχει τελειώσει και μαζί με αυτή η αγροτική βιομηχανία ΕΒΖ.

Το ερώτημα είναι αν θα αξιοποιηθεί ο χρόνος των λίγων ημερών που απομένει, αν κυβέρνηση, διοίκηση της εταιρείας, μέτοχος ( σ.σ. ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ) και Τράπεζα, θα ακούσουν την πρόταση της Royal Sugar μα και κάθε άλλου πιθανού ενδιαφερόμενου, όπως των αγγλο- αμερικανικών funds, που επί μήνες έλεγαν ότι θέλουν στοιχεία για να εξετάσουν την πιθανότητα αγοράς του ομίλου της ΕΒΖ.

Από την άλλη πλευρά, όλοι οι αμέσως εμπλεκόμενοι, εργαζόμενοι, παραγωγοί και μικρομέτοχοι, περιμένουν- από το Φεβρουάριο ακόμη- να τους παρουσιάσει το δ.σ. της ΕΒΖ, το νέο business plan της εταιρείας.

Εάν δεν γίνουν άμεσες και δραστικές ενέργειες, η ΕΒΖ, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει, ζημιογόνος για 11 εταιρικές χρήσεις στη σειρά, με αρνητικά ίδια κεφάλαια, χωρίς χρηματοδότηση για κεφάλαια κίνησης, κι’ έχοντας στη βάση όλων των προβλημάτων της, τη χαμηλή παραγωγή σε συνδυασμό με το υψηλό παραγωγικό κόστος που «δένουν» με την περιορισμένη ρευστότητα.