Skip to main content

Έτοιμη για έξοδο στις αγορές η Ελλάδα - Η κίνηση που σχεδιάζεται

Η κίνηση θα είναι συντεταγμένη, με ελάχιστο ρίσκο ή τουλάχιστον έτσι ελπίζει η κυβέρνηση και η Αθήνα θα την επικοινωνήσει ως μια επιτυχία της Ελλάδας

Υπέρ της αναχρηματοδότησης με ανταλλαγή, μέρους του ομολόγου Σαμαρά, που λήγει προσεχώς, φαίνεται να «γέρνει» τελικώς, σε αυτή τη φάση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η κίνηση θα είναι συντεταγμενη, με ελάχιστο ρίσκο ή τουλάχιστον έτσι ελπίζει η κυβέρνηση και η Αθήνα θα την επικοινωνήσει ως μια επιτυχία της Ελλάδας, στο δρόμο προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η κίνηση αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες και ενδεχομένως νωρίτερα και από την Πέμπτη, οπότε ανακοινώνεται η έκθεση βωισμότητας του ελληνικού χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ήδη το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έσπασε προς τα κάτω το φράγμα του 5% και συνεχίζει πτωτικά. Γεγονός που εκλαμβάνεται ως θετικό μήνυμα.

Δεν αποκλείεται ωστόσο και μια πιο γρήγορη κίνηση προς την παραπάνω κατεύθυνση, δηλαδή της «μισής» εξόδου στις αγορές. Στην αγορά κυκλοφορεί μάλιστα και μια «τραβηγμένη» άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να τολμήσει κάποια στιγμή, προσεχώς και μια «καθαρή» έκδοση πενταετίας. Στηρίζεται στην λογική ότι η διάρθρωση των τοκοχρεωλυσίων, την επόμενη πενταετία, είναι ευνοική.

Το ρίσκο της, όμως θα είναι μεγάλο, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το κόστος του δανεισμού, έστω κι αν αυτή την εποχή στην αγορά «εξαφανίζονται» ακόμα και ομόλογα ...Αργεντινής, ενώ η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα.