Skip to main content

Πριν τη συμφωνία στη Βουλή τα ν/σ για φορολογικό και ασφαλιστικό

Είμαστε κοντά στα μεγάλα θέματα υπάρχουν πολλά μικρότερα θέματα για τα οποία δεν θα μπορούσαμε σε 10 – 15 ώρες να λύσουμε, δήλωσε ο Ευ.Τσακαλώτος.

Στην κατάθεση δύο νομοσχεδίων την επόμενη εβδομάδα, για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, χωρίς προηγουμένως να έχει κλειδώσει η συμφωνία με τους θεσμούς, προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, οι αρμόδιοι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι θεσμοί επιστρέφουν την επόμενη Δευτέρα, με στόχο να έχουμε συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, αιτιολογώντας την κατάθεση των νομοσχεδίων πριν τη συμφωνία με τους εταίρους, τόνισε ότι η «ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη κυβέρνηση και αυτή θα επιλέξει τα μέσα για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί να επιτευχθούν».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κίνηση αυτή είναι «μονομερής ενέργεια», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι στα δυο νομοσχέδια έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και οι θεσμοί καταλαβαίνουν τις κόκκινες γραμμές.

«Έχουμε πάρει πολλές συμβουλές από τους Θεσμούς, σεβόμαστε τις διαφωνίες των άλλων, ακούμε τις εκτιμήσεις τους για τα μέτρα, αλλά διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα το δικαίωμα το πώς θα φτάσουμε στους στόχους τελικά να το αποφασίσουμε εμείς. Στο φόρο εισοδήματος έπρεπε να βρούμε 1% του ΑΕΠ και 1% του ΑΕΠ βρήκαμε. Διορθώσαμε τις απότομες επιβαρύνσεις και κάναμε μικρή μείωση του αφορολόγητου. Δεν θα κάνουμε άλλη», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Στόχος του υπουργείου είναι και τα δύο νομοσχέδια να ψηφιστούν με την κανονική διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στα νομοσχέδια, ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων με τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν:

-Το έμμεσο επί της ουσίας αφορολόγητο θα είναι 9.100 ευρώ. Η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και, για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, θα μειώνεται 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ

-Τα μερίσματα φορολογούνται αυτοτελώς με 15%.

-Όσοι έχουν έσοδα ως 30.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν μείωση φόρου.

Προς έκτακτο Eurogroup

«Χθες διαπιστώσαμε ότι ενώ είμαστε κοντά στα μεγάλα θέματα υπάρχουν πολλά μικρότερα θέματα για τα οποία δεν θα μπορούσαμε σε 10 – 15 ώρες να λύσουμε. Έτσι όλοι μαζί συζητήσαμε πώς θα προχωρήσουμε και αποφασίσαμε αφού υπάρχει ο περιορισμός της Συνόδου του ΔΝΤ να διακόψουμε και να συνεχίσουμε από Δευτέρα με στόχο συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Απριλίου. Δεδομένου ωστόσο ότι το Eurogroup της 22 Απριλίου είναι άτυπο ποιο πιθανό είναι να γίνει έκτακτο Eurogroup Δευτέρα ή Τρίτη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως ανέφερε, στο τραπέζι χθες βρέθηκαν τα κόκκινα δάνεια, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.

«Σεβόμαστε τις διαφορές των άλλων, ακούμε τις εκτιμήσεις τους για τα μέτρα αλλά διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα το δικαίωμα το πώς θα φτάσουμε στους στόχους τελικά να το αποφασίσουμε εμείς», επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος και ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση ετοιμάζει δύο νομοσχέδια, τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή την άλλη εβδομάδα. «Το ένα για το φόρο εισοδήματος και το άλλο για τις συντάξεις. Θα πάνε στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες και θα είμαστε ανοικτοί για τις όποιες παρατηρήσεις των Θεσμών. Ελπίζει να ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα», σημείωσε.

Συγκεκριμένα για το φορολογικό ν/σ ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «στον νόμο για την φορολογία έχουμε βρει το 1% του ΑΕΠ που χρειαζόταν από το φόρο εισοδήματος. Έχουμε πάρει πολλές συμβουλές από τους θεσμούς για το πώς θα είναι δομικά καλύτερο νομοσχέδιο. Είναι φορολογικά προοδευτικό. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και μειώνεται 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος, για συνολικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ».

Η προοδευτικότητα ή μη του συστήματος είναι μια πολιτική απόφαση που διχάζει παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρώπη, ΗΠΑ. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος τα ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς με τρεις συντελεστές, ενώ τα μερίσματα φορολογούνται επίσης αυτοτελώς με 15%.

Κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε πως «έχουμε προσεγγίσει ένα κοινό τόπο και πιστεύω πως έως τις 22 Απριλίου θα έχουμε λύση για το θέμα των κόκκινων δανείων»

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε πολύ κοντά στην επίλυση των  όποιων εκκρεμοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια ανέφερε πως η προσέγγιση μας είναι γνωστή θέλουμε ένα μεταβατικό διάστημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να μην ανοίξει η αγορά άμεσα.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο Νόμο Δένδια σημείωσε ότι χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο κανόνων για τη ρύθμιση χρεών που θα οδηγεί σε βιώσιμες καταστάσεις τις επιχειρήσεις.