Skip to main content

Ετοιμάζονται οι μόνιμες κατοικίες των προσφύγων στα Βασιλικά

Μειώθηκε ο αριθμός των φιλοξενούμενων, καλύτερες οι συνθήκες διαβίωσης. Μόνιμη η δομή, η οποία όμως θα φιλοξενεί λιγότερους πρόσφυγες.

Ετοιμάζονται οι μόνιμες κατοικίες των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων των Βασιλικών του δήμου Θέρμης, εν όψει του χειμώνα και με γνώμονα την απόφαση ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα παραμείνει ως μόνιμη πλέον δομή φιλοξενίας προσφύγων.

Το κέντρο φιλοξενίας, που είναι στις παλιές σιταποθήκες στη στροφή Σουρωτής, μπορεί να μην παρουσιάζει σήμερα τις πλέον αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας, πλην όμως είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δομές της Θεσσαλονίκης.

Στο κτιριακό συγκρότημα του κτήματος Κορδογιάννη πλέον παραμένουν περίπου 800 πρόσφυγες, αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με εκείνον του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, όταν ο πληθυσμός υπολογιζόταν σε 1.300 άτομα.

Όπως εξηγούν οι εργαζόμενοι στο κέντρο (ξεπερνούν τους 50), ο χώρος έχει αδειάσει σε σχέση με το συνωστισμό που παρατηρούταν πριν από δυο μήνες. Η δυναμικότητα του κέντρου μπορεί να είναι τυπικά κοντά στα 1.200 άτομα, όμως αξιοπρεπείς θα θεωρούνται οι συνθήκες διαβίωσης για 600 – 800 άτομα. Γι' αυτό άλλωστε και οι προετοιμασίες που γίνονται αυτές τις μέρες εντός του κέντρου και αφορούν στην «ισοπέδωση» του χώρου και στην εγκατάσταση των οικίσκων μόνιμης φιλοξενίας έχουν τέτοια αριθμητική πρόβλεψη.

Όπως τόνιζαν στη Voria.gr οι εργαζόμενοι στο κέντρο, η μείωση του αριθμού των προσφύγων οφείλεται είτε στο γεγονός ότι κάθε εβδομάδα φεύγουν πολλοί για να περάσουν από συνεντεύξεις στην Αθήνα, είτε επιτυγχάνουν το relocation (μετεγκατάσταση). «Στην Αθήνα, όσοι πηγαίνουν για συνέντευξη μπορεί να μείνουν από δύο έως και οχτώ εβδομάδες. Πάντως, είναι ενδεικτικό από τη μείωση του αριθμού των φιλοξενούμενων ότι η διαδικασία μετεγκατάστασης προχωρά, έστω και με αργούς ρυθμούς. Την ίδια ώρα έρχονται συνεχώς νέοι πρόσφυγες, λιγότεροι όμως σε σχέση με το παρελθόν», εξηγούσε εργαζόμενος στο κέντρο.

Με τον αναλογικό επιμερισμό και την ολοκλήρωση των υποδομών στις μόνιμες δομές, αναμένεται και το κέντρο των Βασιλικών να αποκτήσει ακόμη καλύτερες συνθήκες. Άλλωστε, οι εργολάβοι που ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν τις κατοικίες, προχωρούν και σε άλλα έργα, αφού ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία πάρκων, παιδικών χαρών, παιδικών σταθμών, γηπέδων, ιατρείων και χώρων παροχής προσχολικής αγωγής...

Στο συγκεκριμένο κέντρο επίσης, η καθημερινότητα είναι ήρεμη και απαλλαγμένη από φαινόμενα παραβατικότητας, κάτι που συνομολογούν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οικογένειες που εγκαταστάθηκαν πριν από λίγο καιρό στη συγκεκριμένη δομή, προερχόμενες από τα κέντρα της πρώην Softex και του Καλοχωρίου, τονίζουν ότι οι συνθήκες είναι πολύ πιο ανθρώπινες και αξιοπρεπείς και ο φόβος περιορισμένος. Εγκληματικότητα, ναρκωτικά και άλλες έκνομες δραστηριότητες δεν έχουν εμφανιστεί στην περιοχή των Βασιλικών, λένε.

Η ανησυχία όλων είναι κυρίως ο καιρός. «Με την πτώση της θερμοκρασίας, τις βροχές και τα χιόνια υπάρχει έντονη ανησυχία σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους, που ζητούν την έγκαιρη αποπεράτωση των οικίσκων φιλοξενίας. Σήμερα οι πρόσφυγες ζουν σε σκηνές, οι οποίες είναι στημένες εντός των αποθηκών, όμως το χειμώνα δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», εξήγησαν.

Εξάλλου, κρούσματα ασθενειών δεν έχουν εκδηλωθεί, πέρα από ένα πρόβλημα με κοριούς και με ανεμοβλογιά που αντιμετωπίστηκαν και ελέγχονται πλήρως.