Skip to main content

Έρχεται το πρώτο τεστ για τα «κόκκινα δάνεια» - Πιέζουν τα ξένα funds

Το πρώτο τεστ θα αφορά στα «κόκκινα δάνεια» και στις κινήσεις που έχουν κάνει οι τραπεζικές διοικήσεις για το ξεκαθάρισμα των επισφαλών χαρτοφυλακίων

Στη Φρανκφούρτη κλήθηκαν για την επόμενη εβδομάδα κορυφαία στελέχη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Η πρόσκληση απευθύνθηκε από τον SSM και θα είναι η πρώτη μιας σειρά δύσκολων «εξετάσεων», που θα κληθούν να περάσουν, για σειρά θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία τους. Το πρώτο τεστ θα αφορά στα «κόκκινα δάνεια» και στις κινήσεις που έχουν κάνει μέχρι τώρα οι τραπεζικές διοικήσεις για το ξεκαθάρισμα των επισφαλών χαρτοφυλακίων τους.

Τα «κόκκινα δάνεια» αποτελούν μια από τις βασικές απαιτήσεις που προβάλλουν – ανοικτά πλέον – και τα ξένα funds, που έχουν επενδύσει στις δύο τελευταίες τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις (κι έχουν χάσει πολλά λεφτά). Δηλαδή, ζητούν ορισμένα από αυτά τα «πακέτα» να τα αναλάβουν τα ίδια, για να ρεφάρουν από τα λεφτά που θα βγάλουν, εισπράττοντας τα, με discount.

Ως γνωστόν, τα περισσότερα από αυτά τα funds έχουν ειδικά distress τμήματα, που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο αποκλειστικά. Η πιο χαρακτηριστική από όλες τις περιπτώσεις είναι αυτή του Τζον Πόλσον. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική.

Η πρόταση που φέρεται να έχει ήδη κατατεθεί είναι η εξής: Αν από τα 90 δις επισφαλών δανείων, «πακετοποιηθούν» τα 30 δις, τότε αρκούν στα funds περί τα 4,5 δις δάνεια, για να ρεφάρουν. Πρόβλεψη: Μάλλον θα γίνει δεκτή, αρκεί βεβαίως να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο, για τέτοιου είδους εργασίες και στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο.