Skip to main content

Ετοιμάζεται συνεδρίαση του Washington Group στο παρασκήνιο

Αν δεν οριστεί άμεσα ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, τότε χάνεται οριστικά και το τρένο και του Φεβρουαρίου.

Σε μια εξαιρετικά λεπτή φάση μπαίνει η διαδικασία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό γιατί αν δεν οριστεί άμεσα ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, τότε χάνεται οριστικά το τρένο και του Φεβρουαρίου, ως προς το να κλείσει η διαδικασία στο Eurogroup της 26ης του μηνός, που είναι προγραμματισμένο για τότε.

Η Voria.gr είχε προβλέψει νωρίς – και το είχε γράψει – πως στο EWG της περασμένης εβδομάδας, η Ελλάδα δεν θα έπαιρνε την συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής, που αναζητούσε και ότι το πιθανότερο είναι πως κάτι τέτοιο θα γίνει στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών που είναι προγραμματισμένο για τις 26 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, τώρα, πληροφορείται και κάτι ακόμα. Συγκεκριμένα, από αρμόδια κανάλια γίνεται γνωστό ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει μία συνάντηση στο πλαίσιο του Washington Group, αλλά πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Ως γνωστόν, αυτό το Group αποτελείται αποκλειστικά από τους ισχυρούς της Ευρωζώνης, οι οποίοι συναθροίζονται εκτάκτως, όποτε παρίσταται ανάγκη, για να αποφασίσουν για τις τύχες της ελληνικής οικονομίας. Για την ακρίβεια, την ομάδα αυτή απαρτίζουν εκπρόσωποι από Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ, Eurogroup και τα κράτη-μέλη Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Τι θα συζητήσουν τώρα; Αν πρέπει και πότε να επιστρέψει η ομάδα των επικεφαλής ελεγκτών για να ξεκινήσει και πάλι η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Για την ιστορία πάντως, να σημειωθεί πως ούτε αυτό το ραντεβού, της συγκεκριμένης ιδιότυπης ομάδας, έχει φιξαρισθεί ακόμα. Δείγμα του πόσο αργά κυλούν τα πράγματα για το ελληνικό ζήτημα και εκτός συνόρων.