Skip to main content

Τσακαλώτος - Χουλιαράκης ετοιμάζουν το πρόγραμμα της επόμενης μέρας

Εμπνευστές του απόρρητου, προς το παρόν, σχεδίου, είναι οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου - Τι θέλουν να προλάβουν Τσακαλώτος - Χουλιαράκης

Στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να συντάσσουν ένα ειδικό πρόγραμμα, που θα παρουσιάσουν στους δανειστές, και θα αποτελεί την ελληνική «εγγύηση» για την επόμενη μέρα της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή. Δηλαδή, μετά την «καθαρή έξοδο» της χώρας από το πρόγραμμα, που υπό κανονικές συνθήκες είναι προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου, φέτος.

Εμπνευστές αυτού του απόρρητου, προς το παρόν, σχεδίου, είναι το δίδυμο Τσακαλώτου - Χουλιαράκη, που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία γιατί θέλουν έτσι να προλάβουν:

Α) τους ξένους, που ετοιμάζουν ήδη το δικό τους σκληρό προληπτικό πρόγραμμα (ασχέτως του τι γράφεται και λέγεται στην Αθήνα), με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για να επιτρέπεται η πρόσβαση στο κοινοτικό χρήμα

Β) τους Έλληνες (υπουργούς), που ετοιμάζονται για μαζικούς διορισμούς και δαπάνες από τον Σεπτέμβριο. Ήδη, οι άγριες διαθέσεις τους έχουν φανεί από τώρα, με τις πιέσεις που ασκούνται στο υπουργείο Οικονομικών για αυξήσεις, μπόνους κλπ να αυξάνονται από μέρα σε μέρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου, επισήμως, δεν γνωρίζει τίποτα, ανεπισήμως όμως βρίσκεται σε γνώση όλης αυτής της πρωτοβουλίας. Κι έχει δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της, γιατί φοβάται επίσης.

Εναλλακτικά, πάντως, η Αθήνα θα συναινέσει σε ένα ακόμα πρόγραμμα με τον βαρύγδουπο τίτλο «για την Σταθερότητα και την Ανάπτυξη», που ήδη σχεδιάζεται για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, με χρονικό ορίζοντα τον Σεπτέμβριο του 2018. Θα είναι στην πραγματικότητα ένα τέταρτο μνημόνιο, χωρίς βεβαίως να ονομάζεται έτσι.