Skip to main content

Νέα έκδοση ομολόγου στο τραπέζι - Ο στόχος της κυβέρνησης

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ακόμα και εντός του Μαΐου και για την ακρίβεια, κατά την τελευταία εβδομάδα του

Επανέρχεται προς συζήτηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως πληροφορείται η Voria.gr, το ενδεχόμενο μιας νέας ομολογιακής έκδοσης, της δεύτερης από την έναρξη του 2018. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ακόμα και εντός του Μαΐου και για την ακρίβεια, κατά την τελευταία εβδομάδα του, ή το αργότερο την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, μετά το κρίσιμο Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τότε.

Η συζήτηση αφορά στην έκδοση δεκαετούς τίτλου, που αρχικά ήταν να βγει προ μηνός, αλλά λόγω απρόβλεπτων εξελίξεων αναβλήθηκε. Φαίνεται ότι η πλευρά της κυβέρνησης κρίνει ότι οι συνθήκες είναι ξανά ώριμες και θα επιχειρήσει τώρα το βήμα, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου και πάλι. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό προς διαχείριση πρόβλημα της κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή.

Η Αθήνα με κάποιον – οποιονδήποτε – τρόπο πρέπει να εξασφαλίσει προσεχώς την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων από την ΕΚΤ, για να διασφαλισθεί η φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και μετά τις 20 Αυγούστου. Αλλιώς, χωρίς να υπάρχει και προληπτική γραμμή πίστωσης, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας. Γι' αυτό και το μέτωπο αυτό θα πρέπει να κλείσει άμεσα και μάλιστα παράλληλα με όλα τα υπόλοιπα.