Skip to main content

Ετοιμάζεται μεγάλη επίθεση (και) στις χαμηλές συντάξεις

Σε απόλυτους αριθμούς 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το όριο που ορίζεται ως «κατώφλι φτώχειας» (665 ευρώ).

Αμείλικτα για τη δραματική θέση στην οποία έχουν περιέλθει πάνω από 1,2 εκατ. συνταξιούχοι είναι τα διαθέσιμα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων που βλέπουν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας και δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους δύο συνταξιούχους λαμβάνει σύνταξη κάτω από 700 ευρώ! Κι όλα αυτά, εν μέσω της διαπραγμάτευσης για την περικοπή των συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ και μάλιστα ακαριαία, από το 2019 ή έστω το 2020.

Το πιθανότερο είναι πως από αυτές τις μειώσεις θα «ματώσει» και το 44,8% των συνταξιούχων που λαμβάνει σήμερα μηνιαία σύνταξη κάτω από τα 700 ευρώ. Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί, είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι αυτές οι συντάξεις θα μείνουν αλώβητες.

Η μέση κύρια σύνταξη κυμαίνεται στα 666 ευρώ, χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι κρατήσεις φόρου. Σε απόλυτους αριθμούς 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το όριο που ορίζεται ως «κατώφλι φτώχειας» (665 ευρώ).

Την ίδια ώρα, μόνο από τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» εκτιμάται ότι θα πληγούν και οι συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα άνω των 500 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, το χτύπημα για αυτούς θα είναι διπλό, καθώς η δέσμευση για μείωση της δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ δεν αφήνει εκτός περικοπών καμία σύνταξη.

Αλλωστε, αυτοί που παίρνουν άνω των 1.000 ευρώ σύνταξη, περίπου 720.000 άτομα, δεν επαρκούν να καλύψουν τον λογαριασμό. Ακόμη κι αν ο πήχυς κατέβει στα 700 με 800 ευρώ, πρέπει ακαριαία, ανεξάρτητα από τις προσωπικές διαφορές, να επιβληθούν μειώσεις της τάξης του 10%. Αν το «μαχαίρι» πέσει σε όλους, οι μειώσεις θα είναι κοντά στο 6,7%.