Skip to main content

Ετοιμάζεται και νέο, μεγάλο, ομόλογο.......................

Η από καιρού αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P έγινε και τώρα......................

Η από καιρού αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P έγινε και τώρα, όπως πληροφορείται η Voria.gr, ετοιμάζονται τα ...μεθεόρτια, όπως προβλέπεται άλλωστε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), για παράδειγμα, ζεσταίνουν τις μηχανές. Ο λόγος; Απ' ό,τι μαθαίνουμε, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια νέα, μακροπρόθεσμη, έκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, η οποία θα απευθύνεται αυτή τη φορά και σε νέους επενδυτές. Ως γνωστόν, η τελευταία έκδοση έγινε για να αντικαταστήσει παλαιότερη, προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού. Αυτή τη φορά, όλα δείχνουν ότι θα έχει διαφορετικό προσανατολισμό.

Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι πως κι αυτό το ομόλογο θα πρόκειται για δεκαετές. Υπάρχει πάντως η σκέψη ένα μέρος της να αφορά και σε αντικατάσταση τίτλων που έμειναν εκτός PSI. Όπως γίνεται γνωστό, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα, καθώς πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να μην χαθεί η ευκαιρία που δημιουργείται για τη χώρα, μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της. Εννοείται ότι συμβουλευτικό ρόλο σε αυτή την απόφαση θα έχει και η Τράπεζα της Ελλάδας.

Αν και κάποιες τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν άρεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο τρόπος αντίδρασης του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, στην υπόθεση των προστατευομένων μαρτύρων της Novartis. Ο λόγος; Έδωσε λαβές στην αντιπολίτευση να μιλά για απόπειρα ελέγχου της δικαιοσύνης. Παρ' όλα αυτά, οι σχέσεις Μαξίμου – ΤτΕ, βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, όπως ήταν όλους τους τελευταίους μήνες.