Skip to main content

Ετοιμάζεται η επόμενη μέρα της Ευρωζώνης - Οι δύο βασικοί άξονες

Η πρόταση Γιουνκέρ, πάνω στην οποία θα στηριχθούν όλες οι κυοφορούμενες αλλαγές, είναι έτοιμη, έχει δοθεί προς διαβούλευση

Στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα ξεκινήσει η κρίσιμη συζήτηση για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης. Μολονότι η αρχική εκτίμηση ήταν ότι η κουβέντα θα άνοιγε στην τελευταία, του Δεκεμβρίου, τελικώς αυτή αναλώθηκε περισσότερο στα μείζονα θέματα της μετανάστευσης, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθούν γι αργότερα τα ζητήματα στρατηγικής.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, με τις οποίες συνομίλησε η Voria.gr αναφορικά με το θέμα, εξήγησαν ότι τον Μάρτιο, για πρώτη φορά θα πέσει επισήμως στο τραπέζι των διαβουλεύσεων:

Α) η δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης και

Β) ενιαίου προϋπολογισμού στην ΟΝΕ

Πρόκειται για δύο από τους πιο βασικούς άξονες ως προς την λειτουργία της «νέας ΟΝΕ». Το πρόβλημα είναι πως με την συγκεκριμένη προοπτική διαφωνεί ή καλύτερα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του το Βερολίνο. Και όσο διαρκεί η περίοδος αβεβαιότητας στη γερμανική πρωτεύουσα αναφορικά με την επόμενη κυβέρνηση συμμαχίας εκεί, τόσο θα πηγαίνει προς τα πίσω και η προώθηση αυτού του στρατηγικού ζητήματος. Πάντως, η πρόταση Γιουνκέρ, πάνω στην οποία θα στηριχθούν όλες οι κυοφορούμενες αλλαγές, είναι έτοιμη, έχει δοθεί προς διαβούλευση και πάνω της θα ξεκινήσει ο διάλογος του Μαρτίου. Το θέμα είναι μέχρι πού θα φτάσει.