Skip to main content

Ετοιμάζεται, εν κρυπτώ, έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους

Δύο χρήσιμες και κρίσιμες ημερομηνίες: 22 Ιουλίου και 2 Σεπτεμβρίου όταν οι S&P και η Fitch, αντίστοιχα, θα επανεξετάσουν το ελληνικό rating.

Σημειώστε δύο χρήσιμες και κρίσιμες ημερομηνίες: 22 Ιουλίου και 2 Σεπτεμβρίου. Τότε, οι S&P και η Fitch, αντίστοιχα, θα επανεξετάσουν το ελληνικό rating. Και βεβαίως από αυτή τη βαθμολογία, που θα δώσουν οι δύο από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης στην χώρα, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η επόμενη μέρα της οικονομίας της.

Και αυτό γιατί είναι γνωστό πόσο επηρεάζουν τις εξελίξεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που είναι τα πρώτα κείμενα τα οποία διαβάζουν οι ξένοι διαχειριστές πριν αποφασίσουν να κάνουν την οποιαδήποτε επενδυτική τους κίνηση, σε όλο τον κόσμο.

Το δεύτερο πράγμα που διαβάζουν είναι οι εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμικοί φορείς της Ευρώπης και του ΔΝΤ, αναφορικά με την πορεία βασικών οικονομικών μεγεθών. Μια τέτοια έκθεση, λοιπόν, ετοιμάζουν αυτό τον καιρό, όπως πληροφορείται η Voria.gr, στελέχη του ESM που βρίσκονται στην Αθήνα, από κοινού με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Συγκεκριμένα, συντάσσουν την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.

Υπολογίζεται ότι θα παρουσιασθεί προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Εννοείται πως ό,τι μάθουμε νωρίτερα, σχετικά με τα κρίσιμα συμπεράσματα της, θα σας το μεταφέρουμε, άμεσα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, το μόνο σίγουρο είναι ότι την έκθεση αυτή περιμένει με ενδιαφέρον και το Βερολίνο, το οποίο, ως γνωστόν, δεν θέλει ούτε να ακούει τον όρο «διαχείριση του ελληνικού χρέους», αυτόν τον καιρό. Πόσω μάλλον μια ολόκληρη έκθεση, με αυτό το θέμα...