Skip to main content

Πότε θα γίνει η επόμενη μεγάλη «έφοδος» του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Η επόμενη κρίσιμη αξιολόγηση για την πορεία εφαρμογής των συμφωνηθέντων με την ελληνική κυβέρνηση, από τα κλιμάκια του ΔΝΤ.

Πότε θα γίνει η επόμενη κρίσιμη αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των συμφωνηθέντων με την Αθήνα, από τα κλιμάκια του ΔΝΤ; Σύμφωνα με πληροφορίες, που φτάνουν στην πρωτεύουσα κάτι τέτοιο αναμένεται τον Δεκέμβριο και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα περιλαμβάνει μια «γεμάτη» ατζέντα δύσκολων μεταρρυθμίσεων για την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η γκάμα της θα εκτείνεται από την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μέχρι την αυστηροποίηση των προσωρινών συμβάσεων στο Δημόσιο και του τρόπου με τον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να εγκρίνουν απεργίες. Επιπλέον, το ΔΝΤ θέλει να δει να λειτουργούν στην πράξη πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, η απλοποίηση της αδειοδότησης των επενδύσεων και οι άλλες αντίστοιχες συστάσεις του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Στην ουσία θα περάσει από κόσκινο ολόκληρο το τρίτο πρόγραμμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εικόνα στην Ουάσιγκτον είναι ότι η τρίτη αξιολόγηση θα γίνει όπως πάντα παράλληλα με εκείνη των Ευρωπαίων, οι οποίοι μέχρι τώρα επιζητούσαν τη σφραγίδα και του ΔΝΤ προκειμένου να αποδεσμεύσουν τις δόσεις του δικού τους προγράμματος. Ακόμη και αν το ΔΝΤ δεν συνεισφέρει χρηματοδότηση μέχρι τότε ελλείψει μιας συμφωνίας για το χρέος, εκτιμάται πως οι Ευρωπαίοι -και δη οι Γερμανοί- θα εξακολουθήσουν να ζητούν τη σφραγίδα του ΔΝΤ ως προϋπόθεση για τη δική τους εκταμίευση.