Skip to main content

Ετοιμάζεται ανταλλαγή του ομολόγου Σαμαρά - Τα πιθανά σενάρια

Η κυβέρνηση, κάνοντας χρήση του επικοινωνιακού της χαρίσματος, μπορεί να ονομάσει την τωρινή αναχρηματοδότηση «έξοδο» και να την πανηγυρίσει.

Πού οφείλεται η μεγάλη υποχώρηση των επιτοκίων στους ελληνικούς τίτλους το τελευταίο διάστημα; Στην προσδοκία ότι η Ελλάδα «κάτι» θα κάνει σε επίπεδο εξόδου στις αγορές. Το πιο πιθανό σενάριο, όπως επιμένουν αρμόδιες πηγές μιλώντας στην Voria.gr είναι η κυβέρνηση να κλείσει τώρα με ανταλλαγή την υποχρέωση που αφορά στο «ομόλογο Σαμαρά» που λήγει εντός των προσεχών εβδομάδων και να γίνει μια «καθαρή» έξοδος αργότερα μέσα στον χρόνο, πιθανότατα τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, όταν οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει.

Η κυβέρνηση, κάνοντας χρήση του επικοινωνιακού της χαρίσματος, μπορεί να ονομάσει την τωρινή αναχρηματοδότηση «έξοδο» και να την πανηγυρίσει εκ του ασφαλούς, μειώνοντας το ρίσκο και διατηρώντας ευχαριστημένους τους δανειστές. Το θέμα, όμως, είναι αν μπορεί να δείξει την απαιτούμενη εγκράτεια και δεν προβεί τώρα σε μεγαλεπήβολες δράσεις.

Όσοι, πάντως, έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με εκείνους που «τρέχουν» το project από ελληνικής πλευράς επιμένουν ότι «τα σενάρια που έχουν στο μυαλό τους είναι δύο, αυτό του Ιουλίου και αυτό του Σεπτεμβρίου». Και συνεχίζουν: «Αν τα συζητήσεις μαζί τους, αντιλαμβάνεσαι ότι το πρώτο (σ.σ.: του Ιουλίου) ακούγεται πιθανό όπως το αναλύουν. Όμως, δεν μπορεί, θα φοβηθούν να κινηθούν άμεσα».

Πάντως, πολύ μεγάλη προεργασία δεν θα χρειαστεί, όποτε και αν γίνει η κίνηση. Το πιθανότερο, για παράδειγμα, είναι πως με δύο roadshows αυτό το κεφάλαιο τουλάχιστον θα κλείσει.