Skip to main content

Εκστρατεία για να λειτουργήσει χριστιανικά η Αγία Σοφία

Ο Ελληνοαμερικανός Κρις Σπύρου θα παραχωρήσει σχετική ομιλία το ερχόμενο Σάββατο 27 Μαΐου στις 20:00, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

Αίτημα προς την Τουρκία για να επαναλειτουργήσει ως Χριστιανική εκκλησία η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, πρόκειται να καταθέσει ο Κρις Σπύρου, πρώην γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας. Ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός πρόκειται να παραχωρήσει σχετική ομιλία με τίτλο «Αγία Σοφία: Η ώρα της απελευθέρωσής της ως τόπου λατρείας των απανταχού Ορθόδοξων Χριστιανών» στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στην Θεσσαλονίκη, το ερχόμενο Σάββατο, 27 Μαΐου 2017 στις 20:00.

Όπως ανέφερε ο ίδιος σε σχετική συνέντευξη τύπου, «από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι σήμερα, το Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας αλλά και το σύμβολο της θρησκείας μας είναι υποδουλωμένο».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επίσημο αίτημα που χρειάζεται για να επανέλθει η Αγία Σοφία στην αρχική της χρήση», εξήγησε ο ίδιος και πρόσθεσε πως το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου -στο οποίο ο κ. Σπύρου θα απευθυνθεί- ζητά να υπάρξει πρώτα διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Σε δεύτερο επίπεδο, εάν η διαπραγμάτευση δεν έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να γίνει προσφυγή στο δικαστήριο της Τουρκίας και εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της ούτε εκεί, τότε η Παγκόσμια Ενορία θα έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Το 2010, είχε γίνει επίσημη αίτηση για να γίνει χριστιανική λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο της ανάδειξης της Κωνσταντινούπολης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ωστόσο απορρίφθηκε. Αυτή τη φορά, η Παγκόσμια Ενορία σκοπεύει να προχωρήσει το ζήτημα μέχρι την οριστική λύση του.

Η Παγκόσμια Ενορίας Αγίας Σοφίας, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, είναι ένας με κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα τις ΗΠΑ και παράρτημα στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Σκοπός του είναι να επανέλθει η Αγία Σοφία, το σύμβολο της Ορθοδοξίας στην αρχική της χρήση, ως χριστιανικός ναός.

Στην συνέντευξη τύπου παρέστησαν επίσης οι αντιπρόεδροι της Ενορίας, Αντώνης Χούτος και Δημήτριος Παπανικολάου.